Autorităţile statale încearcă să combată fenomenul implicării copiilor în muncile agricole
https://www.ipn.md/ro/autoritatile-statale-incearca-sa-combata-fenomenul-implicarii-copiilor-in-muncil-7967_961571.html
Autorităţile statale, împreună cu Patronatele şi Sindicatele, sunt dispuse să contracareze fenomenul implicării copiilor în muncile agricole, provocat mai ales de exodul forţei de muncă din R. Moldova.
Între 4 şi 6 octombrie, Federaţia Naţională a Patronatului din Agricultură şi Industria Alimentară (FNPAIA) organizează, la Institutul muncii, etapa a II a Cursului de instruire pentru formatori, în cadrul unui proiect privind combaterea muncii copiilor în agricultură. Cursul este axat pe muncile periculoase la care sunt antrenaţi copiii în sectorul agricol, pe securitatea şi igiena muncii. În cadrul cursului a fost lansat manualul de instruire „Răspunsul patronilor la fenomenul muncii copiilor” şi a fost prezentată broşura „Un viitor demn pentru copiii noştri prin eliminarea muncii lor”.
Statisticile Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM) arată că cei mai mulţi copii muncesc în agricultură (70,4%). Aceasta, însă, prezintă pericol pentru copii, ei fiind expuşi temperaturilor înalte, substanţelor nocive, fiind nevoiţi să lucreze cu instrumente ascuţite, să transporte greutăţi peste puteri.
Potrivit participanţilor la cursul de instruire, în R. Moldova, fenomenul muncii copiilor este alimentat de mai multe cauze, principala fiind sărăcia care îi determină pe părinţi să recurgă la ajutorul copiilor. Pe de altă parte, munca acestora e preferată de patroni pentru economisirea resurselor financiare şi completarea deficitului forţei de muncă, dar şi datorită remunerării reduse. Printre cauzele fenomenului mai figurează accesul limitat la tehnologiile moderne şi reducerea pieţelor de comercializare a producţiei, exodul populaţiei apte de muncă din localităţile rurale.
FNPAIA a elaborat mai multe materiale informative menirea cărora este să-i ajute pe patroni să cunoască prevederile legislaţiei privind munca minorilor. Prin intermediul formatorilor, Federaţia intenţionează să organiza o campanie de sensibilizare a patronilor în vederea combaterii muncii periculoase în agricultura R. Moldova.
Viceministrul Economiei şi Comerţului, Sergiu Sainciuc a declarat pentru Info-Prim Neo că, prin ratificarea Convenţiei 182 a OIM privind eliminarea celor mai grave forme ale muncii copilului, R. Moldova şi-a asumat angajamentul să eradice implicarea în lucrările agricole a copiilor de până la 15 ani. Legislaţia RM prevede că un copil poate fi angajat în câmpul muncii doar de la vârsta de 16 ani sau de la 15 ani cu acordul părinţilor. „Nimeni nu spune că educarea prin muncă nu are drept la existenţă, dar una e atunci când copilul lucrează acasă, împreună cu familia, şi alta - când lucrează pe datorie sau pentru o remunerare derizorie”, a menţionat viceministrul.
Corespondentul naţional al OIM, Ala Lipciu a menţionat că OIM îşi manifestă atitudinea vizavi de acest fenomen prin elaborarea de standarde incorporate în convenţii şi recomandări şi prin proiecte tehnice pe care le oferă ţărilor membre la solicitarea acestora. Potrivit ei, este binevenit că R. Moldova manifestă disponibilitate de a depăşi stereotipurile şi de a soluţiona problemele prin dialog social susţinut.
Proiectul privind combaterea muncii copiilor în agricultură a fost lansat în februarie 2005 şi este susţinut de către OIM, Biroul Activităţi pentru Patronate şi este finanţat de Guvernul Norvegiei.