Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale solicită Centrului pentru achiziții publice centralizate în sănătate să negocieze micșorarea volumelor cu compania contractată pentru livrarea preparatului Strim (Insulinum glarginum). În cadrul unui briefing de presă, ministra Ala Nemerenco a spus că decizia fostei conduceri a ministerului de a obliga pacienții să treacă de la tratamentul cu insulină umană la tratamentul cu Strim nu a fost rezonabilă, transmite IPN.
Potrivit ministrei, deși specialiștii din domeniu au avertizat despre riscul unei astfel de decizii, totuși fosta conducere a ministerului a dispus procurarea insulinei Strim, soluție injectabilă, biosimilară, de producție ucraineană, cu valoarea contractului de 62,7 milioane de lei. Un plan de distribuire a acestui tip de insulină, reieșind din cantitatea nou estimată, lipsea la acel moment. Au fost efectuate procurări în cantități mari, care nu pot fi utilizate.
Ala Nemerenco afirmă că fosta conducere a ministerului a impus transferul tuturor pacienților cu diabet zaharat de la insulină umană la noul preparat, deși nu exista pregătirea necesară. „Transferul necesită timp pentru informarea pacientului despre preparatul nou, claritate mai mare despre modul de acțiune a acestuia, documentarea posibililor reacții adverse, instruirea despre noul mod de administrare”, a spus Ala Nemerenco.
În prezent, nouă spitale raionale nu au niciun medic endocrinolog, iar altele care trebuie să aibă cel puțin doi endocrinologi au câte un medic, ceea ce a dus la imposibilitatea de a transfera pacienții la un nou tip de tratament al diabetului zaharat. „Nici ministerul, nici producătorul, nici compania producătoare nu a organizat niciun curs de instruire pentru medici cu referire la administrarea noului biosimilar”, a afirmat ministra.
Potrivit Alei Nemerenco, au fost raportate și un șir de reacții adverse, ceea ce a dus la suspendarea temporară a administrării medicamentului. „Selectarea schemei de tratament ține tine doar de competența medicului endocrinolog”, a precizat ministra sănătății.
Până în prezent, au fost livrate aproape 55 de mii de cartușe și în stoc mai sunt disponibile peste 25 de mii de cartușe.
La 1 ianuarie 2019, în Republica Moldova erau la evidență 110 mii de persoane cu diabet zaharat. Dintre ei, 16 mii sunt pe tratament cu insulină.