logo

Autorităţile şi ONG-urile îşi propun să îmbunătăţească condiţiile copiilor aflaţi în dificultate


https://www.ipn.md/ro/autoritatile-si-ong-urile-isi-propun-sa-imbunatateasca-conditiile-copiilor-aflat-7967_1025162.html

Reprezentanţii autorităţilor publice locale şi reprezentanţii sectorului neguvernamental trebuie să-şi consolideze eforturile în identificarea soluţiilor care ar veni să îmbunătăţească condiţiile copiilor rămaşi fără îngrijire părintească şi cei din familii social vulnerabile. Opinia aparţine participanţilor unei mese rotunde organizate vineri, 29 ianuarie, de către Direcţia municipală pentru protecţia drepturilor copilului, transmite IPN.

Preşedinta Asociaţiei „Copil. Comuniate. Familie” Moldova (CCF), Liliana Rotaru, a declarat că în condiţiile de criză politică şi economică, prin care trece în prezent Republica Moldova, dar şi a reformei de descentralizare, familiile vulenarbile şi copii acestora sunt afectaţi cel mai puternic, astfel încât sunt necesare măsuri urgente de suport. În opinia sa, societatea civilă trebuie să vină cu sugestii pentru autorităţle publice, astfel ca în comun, să asigure o viaţă plenară copiilor aflaţi în dificultate.

Şefa Direcţiei municipale pentru protecţia copilului, Svetlana Chifa, a declarat că în prezent e nevoie de a efectua o analiză a politicilor existente şi de a veni cu soluţii pentru îmbunătăţire. Potrivit ei, pentru a îmbunătăţi situaţia din domeniul serviciilor sociale este necesar şi ca autorităţile publice locale să fie deschise conlucrării cu organizaţiile neguvernamentale, iar conlucrările să fie transparente.

Participanţii la dezbatere au semnat un demers public social, adresat Guvernului şi Parlamentului, în vederea iniţierii unei platforme de discuţii referitoare la situaţia familiilor social vulnerabile şi identificarea soluţiilor pentru astfel de probleme.

Dezbaterile cu tematica: „Parteneriate locale în beneficiul familiilor şi copiilor din comunitate” au fost organizate în alte 13 raioane ale ţării, inclusiv în municipiile Chişinău şi Bălţi. Acestea fac parte din proiectul „Consolidarea capacităţii societăţii civile pentru participarea incluzivă în societate a celor mai marginalizaţi părinţi şi copii”, finanţat de Uniunea Europeană