logo

Autoritățile române intenționează să implementeze mai multe proiecte în Republica Moldova


https://www.ipn.md/ro/autoritatile-romane-intentioneaza-sa-implementeze-mai-multe-proiecte-in-7967_1080639.html

Autoritățile române intenționează să creeze un fond special, dedicat parteneriatelor dintre localitățile din România și Republica Moldova. Potrivit unei inițiative  legislative, care urmează a fi elaborată și prezentată în Parlamentul de la București, de bani din acest fond vor putea beneficia primăriile din Republica Moldova care sunt înfrățite cu primării din România. Din banii oferiți de fond, localitățile din Republica Moldova vor putea să-și creeze un context favorabil pentru o viață mai bună, a declarat Viorel Badea, senator ales în Circumscripţia electorală pentru românii cu domiciliul în afara României, membru al Partidului Național Liberal, la o conferință de presă de la IPN.



Senatorul Viorel Badea a menționat că intenționează să invite Comisia parlamentară cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media din Republica Moldova într-o vizită la comisia similară din România. „Anul acesta va fi declarat de noi ca un An Cultural România – Republica Moldova, în condițiile în care, așa cum știm cu toții, în 2021 se împlinesc 100 de ani de la fondarea Teatrului Național „Mihai Eminescu”.  Totodată, comisia de cultură din Parlamentul României va depune toate eforturile pentru ca stațiile media din Republica Moldova, adică „TVR Moldova” și Radio „Chișinău” să poată să fie mai eficiente decât au fost până acum, să poată își exercite cu mai multă forță misiunea pe care o au în Republica Moldova. Totodată, intenționăm să creăm condiții ca „Agerpres”-ul să numească cel puțin un corespondent în Republica Moldova, pentru a putea tine la curent românii de pretutindeni cu evenimentele socio-politice, culturale și economice din statul de peste Prut.

În alt context, Viorel Badea a subliniat că cetățenii Republicii Moldova, care au cetățenie românească, au dreptul să se vaccineze și a făcut apel ca ei să se înscrie pe platformele care permit programarea pentru vaccinare și să poată să se prezinte atunci când le este confirmată această programare, la centrele de vaccinare. „Dragi cetățeni români din Republica Moldova, este și dreptul vostru să vă vaccinați, nu doar al românilor care trăiesc dincolo de Prut”, a relevat senatorul român.




Petru Frunze, deputat în Parlamentul de la Chișinău din partea PAS, a menționat că 27 martie este o zi cu încărcătură istorică. „Acel act de solidaritate față de poporul român îl vedem astăzi prin gestul care este acordat de către Guvernul României, de către poporul român, prin faptul că ne oferă posibilitatea în timpuri mai grele să beneficiem de vaccinuri care într-adevăr salvează vieți. Parlamentarul a apreciat inițiativa de creare a unui fond pentru dezvoltarea localităților din Republica Moldova, pentru că „autoritățile locale din Republica Moldova nu prea au posibilitate să acceseze fonduri pentru a implementa proiecte de dezvoltare. Acest mesaj pentru autoritățile locale din Republica Moldova va încuraja primarii să  inițieze procese de înfrățire cu primăriile din România, ca ulterior să poată beneficia de resurse financiare din partea Guvernului României pentru a implementa proiecte în localitățile din Republica Moldova”.



Iurie Reniță, deputat în Parlamentul de la Chișinău din partea Platformei DA, a relevat că 27 martie 1918 este „un eveniment de maximă anvergură istorică, un eveniment care trebuie să ne motiveze să activăm și, prin fapte concrete, prin acțiuni concrete, să demonstrăm că suntem demni de înaintașii noștri, suntem urmașii unei generații care a pus mai presus de toate interesul național, cel românesc al Basarabiei românești, și au generat în vremuri foarte complicate începutul României Mari”.

Conferința de presă a fost organizată în contextul aniversării a 103-a de la Unirea Basarabiei cu România.