Autorităţile Republicii Moldova sunt îndemnate să adopte o lege comprehensivă privind lupta împotriva discriminării, inclusiv discriminarea pe bază de orientare sexuală
https://www.ipn.md/ro/autoritatile-republicii-moldova-sunt-indemnate-sa-adopte-o-lege-comprehensiva-pr-7965_997754.html
Coraportorii APCE privind onorarea obligaţiunilor şi angajamentelor asumate de Republica Moldova, Lise Christoffersen (Norvegia, Grupul Socialist) şi Piotr Wach (Polonia, Grupul Partidului Popular European), şi-au exprimat îngrijorarea faţă de evoluţiile recente din ţară cu privire la elaborarea legii anti-discriminare. „Elaborarea proiectului legii anti-discriminare în conformitate cu standardele internaţionale a început încă în 2008, generând discuţii aprinse şi neînţelegeri în societatea moldovenească. Prin urmare, suntem îngrijoraţi de decizia Ministrului Justiţiei, luată recent şi pe neaşteptate, de a prezenta un proiect de lege de compromis - „Legea privind egalitatea de şanse” în schimbul unei legi comprehensive împotriva discriminării”, anunţă un comunicat al APCE, citat de Info-Prim Neo.
„Ne aşteptăm ca politicienii din Republica Moldova să acţioneze cu curaj, să lupte pentru asigurarea drepturilor omului şi să se mobilizeze pentru a promova incluziunea socială. Cerem autorităţilor moldoveneşti să asigure adoptarea unei legi comprehensive anti-discriminare, care va preveni şi combate discriminarea în mod eficient, indiferent de motiv - inclusiv orientarea sexuală – în toate sferele vieţii pentru beneficiul tuturor grupurilor, în special cele mai vulnerabile şi defavorizate.
Adoptarea Legii cu privire la egalitate de şanse a cărui domeniu de aplicabilitate este limitat va lăsa Republica Moldova departe de a-şi îndeplini obligaţiunile în calitate de stat-membru al Consiliului Europei”, afirmă coraportorii APCE.
Ei fac apel către autorităţile moldoveneşti şi membri Parlamentului să consulte societatea civilă, să lanseze campanii de sensibilizare în promovarea legii anti-discriminare şi să ia în considerare recomandările Consiliului Europei în elaborarea proiectului final al legii, astfel încât să se conformeze standardelor internaţionale şi să ofere protecţie deplină pentru toţi cetăţenii.
Coraportorii APCE invită Republica Moldova să adere la proiectul lansat de Consiliul Europei în 2011 privind combaterea discriminării pe motive de orientare sexuală şi gen, implementat în prezent în şase state membre. „Acest fapt ar reprezenta un mesaj politic puternic şi univoc, care ar demonstra voinţa autorităţilor moldoveneşti de a aborda această problemă în modul corespunzător”, se spune în document.
Coraportorii APCE planifică în toamna anului 2012 să efectueze o nouă vizită în Republica Moldova şi să prezinte un raport Adunării Parlamentare în 2013.
Republica Moldova nu a reuşit să scape de monitorizarea Consiliului Europei pe tot parcursul aflării sale în CoE, după durata monitorizării prezentând un caz de unicat în Europa.