logo

Autorităţile recunosc că există prea multe constrângeri pentru mediul de afaceri


https://www.ipn.md/ro/autoritatile-recunosc-ca-exista-prea-multe-constrangeri-pentru-mediul-de-7966_1009054.html

Mediul de afaceri din Republica Moldova se confruntă cu încă prea multe constrângeri. Autorităţile recunosc aceste probleme şi se declară dispuse să muncească pentru a le soluţiona. Pentru a depăşi obstacolele în dezvoltarea economică este nevoie de dialog, iar în cadrul acestuia ar fi nevoie şi de mai multă toleranţă, mai puţin radicalism şi mai multă conlucrare. Sugestiile au fost formulate la Forumul Oamenilor de Afaceri, organizat marţi, 12 noiembrie, la Chişinău sub egida Confederaţiei Naţionale a Patronatului din Moldova, transmite IPN.

Premierul Iurie Leancă i-a îndemnat pe oamenii de afaceri să contribuie la implementarea cu succes a Foii de parcurs pentru eliminarea constrângerilor majore din economie, aprobată recent, dar şi să ajute la combaterea corupţiei, prin semnalizarea tuturor cazurilor de estorcare a banilor de către funcţionarii publici. Şeful Guvernului a adăugat că în câteva săptămâni va fi parafat Acordul de Asociere cu UE, la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, după care va fi făcut public textul acordului, iar mediul de afaceri este solicitat să se implice activ în dezbaterea prevederilor acestuia.

Vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei, după ce a ascultat concluziile studiului „Constrângeri majore asupra mediului de afaceri din Moldova”, a spus că toate aceste probleme sunt cunoscute de către autorităţi. „Avem nevoie de dialog, dar acesta înseamnă şi o doză de toleranţă. Trebuie să excludem din dialog politizarea şi partizanatul politic, dialogului îi încurcă radicalismul. Trebuie să ne împăcăm, dar şi să înţelegeţi că Guvernul are anumite limite, aşa cum le are şi mediul de afaceri”, a subliniat oficialul.

Valeriu Lazăr a mai spus că Moldova nu se poate mulţumi cu avansările treptate în anumite clasamente, ci are nevoie de un salt. „În câteva săptămâni vom propune Guvernului Foaie de parcurs privind sporirea competitivităţii. Aceasta se bazează pe mediul de afaceri, pe forţa de muncă şi pe calitatea infrastructurii – adică pe problemele semnalate şi în cadrul forumului”, a remarcat oficialul.

Anatol Arapu, ministrul finanţelor, a spus că economia Moldovei este foarte dependentă de factorii externi şi aşa va fi mereu deoarece este prea mică şi nu dictează regulile pe piaţa internaţională. „E normal ca oamenii de afaceri să-şi dorească venituri mai mari. Şi eu m-aş subscrie la toate propunerile venite din partea dumneavoastră. Dar propun să analizăm situaţia din regiune şi vom vedea că la capitolul impozite în Moldova situaţia nu este cea mai proastă, la noi nu sunt atât de mari”, a menţionat oficialul.

Deputatul liberal-democrat Veaceslav Ioniţă, preşedintele Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe, a spus că forumul organizat de Confederaţia Naţională a Patronatului din Moldova este un început al comunicării şi i-a invitat pe oamenii de afaceri să participe pe data de 19 noiembrie la prima şedinţă la care va fi dezbătut proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul viitor. De asemenea, deputatul a precizat că oamenii de afaceri pot comunica şi cu Parlamentul despre problemele lor, iar prin susţinere şi uneori prin presiune din partea lor parlamentarii vor aproba legi şi hotărâri care ar micşora numărul de constrângeri sau efectele negative ale acestora.

Antonio Graziosi, directorul sub regional al Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM) cu sediul la Budapesta, a subliniat că dialogul social trebuie să fie unul eficient, să reprezinte toate părţile şi să fie un ajutor pentru autorităţi. Directorul sub regional al OIM a felicitat Confederaţia Naţională a Patronatului din Moldova pentru evenimentul organizat şi a lăudat iniţiativa de a face o analiză a situaţiei mediului de afaceri.

Jean-Marie Standaert, consilierul special al Programului Olandez de Cooperare Patronală, a menţionat că în câteva săptămâni Moldova va parafa la Vilnius Acordul de Asociere cu UE, care prevede crearea Zonei de Comerţ Liber, şi trebuie să se pregătească pentru a face faţă prevederilor acestuia, să muncească asupra competitivităţii şi să fie gata pentru deschiderea pieţei europene.

La forum a fost prezentat proiectul Memorandumului de colaborare dintre mediul de afaceri şi Guvern. Timp de o lună, acesta va fi completat cu propuneri venite de la ambele părţi, ca mai apoi să fie semnat.