logo

Autoritățile publice locale preiau experiența colegilor din Franța


https://www.ipn.md/ro/autoritatile-publice-locale-preiau-experienta-colegilor-din-franta-7967_1044504.html

Reprezentanții autorităților publice locale din diferite raioane ale țării continuă să preia experiența franceză, în diferite domenii. De data aceasta, în cadrul celei de-a treia ediții a Forumului Cooperare descentralizată Franța-Moldova și dezvoltarea locală, subiectele abordate se vor axa pe soluționarea problemelor din domeniul ecologiei, pe dezvoltarea turismului, dar și pe mobilizarea pentru dezvoltarea locală. Detaliile despre Forumul, care se desfășoară la Chișinău în perioada 4-5 octombrie, au fost prezentate într-o conferință de presă la IPN.

Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor este parte a comitetului de pilotaj în desfășurarea edițiilor forumului, organizate de către Ambasada Franței în Republica Moldova.  Directorul acesteia, Ion Ștefăniță, a spus că forumul întrunește primari, consilierii practic don toate raioanele țării – de la nord la sud. Un aspect important al cooperării moldo-franceze îl reprezintă și patrimoniul cultural. Franța este un exemplu în ceea ce privește păstrarea și valorificarea patrimoniului cultural și ceea ce îl bucură foarte mult pe Ion Ștefăniță este că Ambasada franceză susține și Republica Moldova în acest sens, prin diverse parteneriate.

Martine Zejgman, atașat de cooperare în cadrul Ambasadei, a declarat că ideea acestui eveniment este de a apropia aleșii locali din Franța de cei din Republica Moldova. În cadrul acestei ediții, participanții vor discuta despre serviciile publice acordate de către autoritățile locale, dar și condițiile de viață ale cetățenilor. Potrivit ei, cooperarea moldo-franceză prevede proiecte comune, schimb de experiență, vizite de studii. La fel, sunt acordate burse de studii în Franța pentru tinerii profesioniști din domeniul administrației locale, care urmează, la întoarcerea în țară, să implementeze practicile studiate.

Consiliul raional Dubăsari, împreuna cu Congresul Autorităților Locale din Moldova este partener la organizarea evenimentului. Președintele raionului, Grigore Policinschi, a spus că acest forum are o semnificație deosebită pentru autoritățile publice locale, care au nevoie experiența unor țări precum este Franța. Experiența Franței poate fi utilă Moldovei pentru dezvoltarea durabilă a localităților prin promovarea descentralizării, promovarea tehnologiilor informaționale, a dialogului, democrației și autonomiei locale.

Cea de-a treia ediție a Forumului Cooperare descentralizată Franța-Moldova și dezvoltarea locală se desfășoară la Chișinău timp de două zile, 4 și 5 octombrie. Ambasada franceză va premia, cu această ocazie, cele mai bune practici în domeniul cooperării moldo-franceze. Evenimentul va avea loc în seara zilei de joi, 4 octombrie, la Centrul pentru copii „Prietenia” din Coșnița, raionul Dubăsari.