Autorităţile nu au o abordare de alternativă în reglementarea transnistreană, Euromonitor
https://www.ipn.md/ro/autoritatile-nu-au-o-abordare-de-alternativa-in-reglementarea-transnistreana-eur-7965_1001863.html
Autorităţile de la Chişinău nu au o abordare de alternativă sau complimentară tacticii „paşilor mici” în reglementarea transnistreană pentru a convinge liderii de la Tiraspol să accepte discutarea problemelor de fond pentru reglementarea durabilă a conflictului, acesta rămânând a fi unul „îngheţat”. Constatarea aparţine autorilor raportului trimestrial „Euromonitor”, realizat de către Asociaţia pentru Democraţie Participativă (ADEPT) şi Centrul analitic independent „Expert-Grup”, transmite Info-Prim Neo.
Directorul ADEPT, Igor Boţan, a declarat, în cadrul unei mese rotunde, că diferenţa pozitivă faţă de situaţia din anii precedenţi este că a scăzut intensitatea disensiunilor. Acestea însă persistă oricum prin manifestările din Zona de Securitate, adoptarea doctrinelor militare şi a politicii externe a regimului separatist transnistrean, care vin în contradicţie cu sarcinile şi eforturile autorităţilor moldovene.
Potrivit monitorizării, reapariţia unor noi tensiuni în relaţiile dintre Chişinău şi Tiraspol s-a manifestat şi prin instituirea unor taxe vamale speciale la introducerea în raionale de est a mărfurilor moldoveneşti, supuse accizelor. Motivul exprimat prin necesitatea unor „măsuri de protecţie a producătorilor autohtoni de mărfurile supuse accizelor” nu dezvăluie toate nuanţele, care au, probabil, tangenţe cu nemulţumirile reprezentanţilor transnistreni faţă de obstacolele pe care le întâmpină sistemul bancar din regiune în raporturile cu băncile din SUA şi UE.
Igor Boţan a mai spus că potenţialul abordării bazate pe „consolidarea măsurilor de încredere” a fost depăşit, din cauza concentrării exclusive a reprezentanţilor administraţiei transnistrene asupra problemelor umanitare şi social-economice, evitându-se discutarea problemelor legate de elaborarea statutului juridic al regiunii, retragerea prezenţei militare ruse şi modificarea misiunii de pacificare. În opina expertului, sprijinul financiar şi politic masiv al Federaţiei Ruse pentru regimul separatist transnistrean va continua să motiveze dezinteresul acestora pentru abordarea problemelor de esenţă ale reglementării transnistrene.
Raportul a fost efectuat în baza monitorizării modului în care autorităţile moldovene respectă angajamentele asumate în cadrul procesului de integrare europeană pe parcursul perioadei iulie-septembrie curent. Raportul a fost realizat cu sprijinul financiar Fundaţiei Soros-Moldova în cadrul proiectului „Relaţiile UE-Moldova – monitorizarea progresului în Contextul Politicii Europene de Vecinătate”.