logo

Autoritățile locale vor primi 21 de milioane de lei pentru gestionarea crizei refugiaților


https://www.ipn.md/ro/autoritatile-locale-vor-primi-21-de-milioane-de-lei-7967_1088504.html

Autoritățile publice locale vor primi 21 de milioane de lei pentru gestionarea crizei refugiaților din Ucraina, potrivit deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale. Ministerul Finanțelor va suplimenta volumul fondului de intervenție al Guvernului pentru anul 2022 în total cu suma de 25 de milioane de lei din donațiile umanitare acumulate în conturile deschise pentru susținerea poporului ucrainean, transmite IPN.

Numărul refugiaților din Ucraina aflați în Republica Moldova depășește o sută de mii. Dintre aceștia, peste 48 de mii sunt copii. În țară activează 96 de centre de plasament autorizate, două adăposturi de urgență și centre organizate de Ministerul Afacerilor Interne. Mai mulți refugiați sunt cazați în pensiuni, hoteluri și casele cetățenilor Republicii Moldova.

Comisia pentru Situații Excepționale a decis și efectuarea plății de către Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a subvențiilor în sumă de 225 de milioane de lei către SA „Energocom”.  Suma este destinată compensațiilor pentru diferența de tarif la energia electrică pentru luna martie 2022.

Pe perioada stării de urgență, Agenția Medicamentului și Dispozitive Medicale este în drept să permită distribuitorilor din regiunea transnistreană, deținători ai licenței privind desfășurarea activității farmaceutice, înregistrați în Republica Moldova, importul, distribuirea și folosirea în practica medicală a medicamentelor neautorizate în Republica Moldova, dar care fac parte din Lista Națională a Medicamentelor Esențiale, destinate locuitorilor din regiunea transnistreană.