Cabinetul de miniştri a aprobat modificări în mai multe legi în vederea perfecţionării mecanismului de examinare a cauzelor civile şi de executare a hotărârilor judecătoreşti, transmite IPN.
Prin modificările care urmează să fie operate în legislaţie după votul Parlamentului, creditorul va obţine dreptul de a-şi alege un alt executor judecătoresc, chiar şi în cazul în care documentul executoriu a fost remis spre executare din oficiu de către instanţa de judecată.
Părţile procedurii de executare vor avea posibilitatea de contestare directă în instanţa de judecată a actelor executorului judecătoresc. De asemenea, sunt oferite premise pentru contestare a acţiunilor şi inacţiunilor executorului judecătoresc.
Pe de altă parte, executorul judecătoresc va putea solicita instanţei de judecată aplicarea unei amenzi în mărime de la 10 la 30 de unităţi convenţionale în privinţa persoanelor care depun cereri de contestare în instanţă cu rea-credinţă sau pe motive formale.
Proiectul mai prevede stabilirea posibilităţii vânzării prin licitaţie a drepturilor litigioase; stabilirea regulilor de desfăşurare de licitaţiilor organizate de către executorul judecătoresc în procesul de vânzare a bunurilor sechestrate. Numărul maxim va fi de trei licitaţii, iar preţul de vânzare nu va putea coborî sub 50% din valoarea la care acesta a fost evaluat.