logo

Autoritățile își asumă să reducă cu până la 70% taxele pentru companiile aeriene


https://www.ipn.md/ro/autoritatile-isi-asuma-sa-reduca-cu-pana-la-70-7966_1097656.html

Autoritățile au elaborat o nouă politică tarifară care ar putea reduce taxele aeroportuare cu până la 70% pentru companiile aeriene, în funcție de numărul de pasageri transportați și numărul de rute noi. Despre aceasta a spune deputatul PAS, Radu Marian, care precizează că a fost anunțată eliminarea graduală a taxei de modernizare. Astfel, începând cu 1 iulie, taxele totale se vor reduce de la 21 la 16 euro, iar de la 1 ianuarie, la 12 euro, la care se vor adăuga diferite reduceri, transmite IPN.

„Știu că foarte multă lume este nemulțumită de faptul că există puține opțiuni de zbor de la Aeroportul Chișinău și că ele mai sunt scumpe. Înțeleg de ce unii din voi sunt supărați inclusiv pe autorități”, a remarcat parlamentarul. Potrivit lui, una din cauzele situației create este „modul dezastruos în care gruparea Șor a administrat Aeroportul Chișinău. Ei au impus taxe mari pentru companiile aeriene, inclusiv o taxă de modernizare exagerată, pentru a descuraja concurența și a avantaja compania aeriană afiliată grupării Șor. Taxele aeroportuare cumulative per pasager la Aeroportul Chișinău ajungeau până nu demult la 21 de euro, comparativ cu 12,5 euro la Iași”, precizează Radu Marian.

Companiile aeriene locale au fost administrate prost, mai spune deputatul. „Cel mai elocvent exemplu este Air Moldova, care nu mai este companie de stat. Compania a fost privatizată pe timpul lui Plahotniuc și Dodon. Beneficiarul de astăzi al acestei privatizări este hoțul de miliarde care până în ultima clipă stoarce bani din oameni și duce Air Moldova în faliment”, declară Radu Marian.

Acesta a  mai spus că, urmare a preluării de către stat a gestionării Aeroportului Chișinău în aprilie 2023,  autoritățile au deja instrumente reale de a interveni în schimbarea politicii tarifare. „În ultimele săptămâni au fost inițiate discuții cu peste 20 de companii aeriene, multe dintre ele low cost, cărora li s-a prezentat noua politică tarifară. Toate instituțiile statului sunt implicate în acest proces de discuții și atragere a noilor companii - Guvernul, administrația aeroportului, ministerele de resort, Autoritatea Aeronautică Civilă, dar și deputați. În următoarele zile este planificata o nouă ședință cu Ryanair, unde le vom prezenta noile tarife aeroportuare”, a menționat deputatul.