logo

Autorităţile investesc în şcolile cu viitor


https://www.ipn.md/ro/autoritatile-investesc-in-scolile-cu-viitor-7967_1014747.html

Până în anul 2018, Guvernul Republicii Moldova va trebui să reabiliteze şi să doteze conform standardelor unei şcoli prietenoase copilului circa 90 de şcoli din ţară. Standardele respective au fost aprobate de către Ministerul Educaţiei la sfârşitul anului trecut şi cuprind toate aspectele ce ţin de funcţionarea unei instituţii de învăţământ. Reabilitarea şi dotarea şcolilor prietenoase copilului este unul din indicatorii de performanţă, în bază căruia Ministerul Educaţiei va primi 40 de milioane de dolari din partea Băncii Mondiale pentru renovarea a 17 şcoli din 13 raioane ale republicii, transmite IPN.

Secretarul de stat al Ministerului Educaţiei, Natalia Gavriliţă, a declarat într-un interviu pentru Buletinul electronic informativ al Ministerului Educaţiei, că din cele 40 de milioane de dolari, 38,5 milioane dolari reprezintă suport direct bugetului de stat, iar 1,5 milioane dolari sunt sub formă de asistenţă tehnică. „38,5 milioane de dolari urmează să fie alocaţi doar atunci când noi vom atinge anumiţi indicatori de performanţă. Asta înseamnă că pentru a obţine aceşti bani,  trebuie să demonstrăm că am înfăptuit reforme pe mai multe direcţii”, a spus Natalia Gavriliţă.

Şcolile incluse în prima etapă a proiectului au fost selectate în baza rezultatelor unei evaluări care s-a desfăşurat în octombrie-noiembrie 2013. „Condiţia Băncii Mondiale este ca noi să investim în şcolile de circumscripţie, acolo unde avem elevi din mai multe localităţi. Astfel, ne propunem să investim în şcoli de perspectivă, care nu riscă să rămână în următorii ani fără elevi şi să aibă deficit bugetar. Din aceste considerente, la selectarea şcolilor s-a ţinut cont atât de numărul de elevi din şcoală şi din localităţile vecine, dar şi de numărul de copii cu vârsta de până la 7 ani din localitate şi raza de 20 de kilometri din jurul acesteia”, a precizat secretarul de stat al Ministerului Educaţiei.

Natalia Gavriliţă a subliniat că raioanele în care a fost aprobată pentru renovare o singură şcoală vor putea propune şi alte instituţii la următoarele etape ale proiectului. Şi raioanele care vor avea progrese în implementarea reformelor în educaţie vor putea fi incluse în următoarele etape. Până la finele anului curent va fi elaborată documentaţia de proiect pentru lucrările de renovare şi vor fi efectuate unele lucrări de reparaţie (acoperişuri, sisteme de încălzire, izolarea termică a pereţilor etc.). Lucrările de bază urmează să fie efectuate în anul 2015.

Cele 17 şcoli care vor fi reparate la prima etapă sunt: Liceul Teoretic „A. Donici” din Ciuciuleni, raionul Hânceşti; Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun” din Vărzăreşti, raionul Nisporeni; Gimnaziul din s. Şişcani, raionul Nisporeni; Liceul Teoretic „Vasile Pârvan” din Goteşti, Cantemir; Liceul Teoretic „A. Puşkin” din or. Ungheni; Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Sipoteni, Călăraşi; Liceul Teoretic din Ţibirica, Călăraşi; Liceul Teoretic „V. Anestiade” din Sărătenii Vechi, Teleneşti; Liceul Teoretic „A. Mateevici” din or. Căinari; Liceul Teoretic din satul Vîsoca, raionul Soroca; Liceul Teoretic „Ioan Luca Caragiale” din or. Orhei; Liceul Teoretic „Hyperion”, din Gura Galbenei, raionul Cimişlia; Liceul Teoretic „M. Eminescu” din or. Cimişlia; Liceul Teoretic „L. Blaga” din Iargara, raionul Leova; Liceul Teoretic din satul Recea, raionul Râşcani; Liceul Teoretic „S. Lucaci” din or. Costeşti, raionul Râşcani; Liceul Teoretic „Vasile Coroban” din oraşul Glodeni.