logo

Autorităţile de la Bălţi au demonstrat capacitate slabă de atragere a investiţiilor. ALEGERI 2015


https://www.ipn.md/ro/autoritatile-de-la-balti-au-demonstrat-capacitate-slaba-de-atragere-a-investitii-7978_1020609.html

La 14 iunie cetăţenii Republicii Moldova vor vota pentru o nouă conducere locală. Agenţia de presă IPN şi-a propus să identifice cum s-au descurcat autorităţile publice locale în mandatul care se încheie. Experţi, lideri de opinie şi reprezentanţi ai societăţii civile din diferite localităţi vor da aprecieri activităţii autorităţilor locale din raioanele şi municipiile ţării. Ciclu IPN:municipiul Bălţi
---


În componenţa municipiul Bălţi intră 3 localităţi. Populaţia totală este de peste 120 de mii de locuitori.     

Veronica Savin, directorul Centrului Regional „CONTACT- Bălţi”, a declarat că pe parcursul ultimilor 4 ani relaţiile de colaborare între organele administraţiei publice centrale şi conducerea municipiului Bălţi, Consiliul municipal în special, s-au caracterizat printr-un grad înalt de confruntare. Drept exemplu poate servi decizia Consiliului municipal Bălţi privind lansarea unui referendum local privind statutul municipiului Bălţi, acţiune considerată de opoziţia din Consiliul municipal, dar şi de puterea centrală drept una anticonstituţională şi periculoasă. Drept răspuns, Guvernul a venit cu promisiuni privind adoptarea unei noi legi privind statutul municipiului Bălţi, în care să fie stipulate norme ce oferă mai multă administrare la nivelul local. Cu toate acestea, Legea privind statutul municipiului Bălţi nu a fost adoptată nici până în prezent.

Din cauza surselor financiare reduse ale bugetului local, gestionarea treburilor publice la nivel de municipiu a fost anevoioasă, notează Veronica Savin. În acelaşi timp, autorităţile publice locale din Bălţi au demonstrat capacitate slabă în atragerea fondurilor externe şi interne în scopul modernizării oraşului.

Veronica Savin a menţionat că nu există o descentralizare reală a administraţiei publice, ce ar permite gestionarea mai bună a resurselor financiare publice şi prestarea serviciilor de calitate mai înaltă pentru cetăţeni. De aceea, în municipiul Bălţi este o stare de stagnare în atragerea fondurilor şi implementarea proiectelor. „Cele mai grave probleme se referă la calitatea infrastructurii locale şi gestionarea serviciilor publice de calitate pentru cetăţeni. Marea majoritate a reţelei de drumuri locale este în stare degradată, serviciile de salubrizare sunt de calitate proastă, aerul este în permanenţă poluat de întreprinderi ce aplică tehnologii de producere învechite”, a subliniat Veronica Savin.

Despre angajamentele din campania electorală precedentă, Veronica Savin a menţionat că acestea au fost realizate în măsură foarte mică. Promisiunile electorale au fost exagerate, iar capacităţile de atragere şi valorificare de fonduri – reduse. Mai e şi nivelul înalt de corupţie în diverse domenii.

În ceea ce priveşte miza alegerilor locale din 14 iunie, Veronica Savin, spune că este posibilă o reformare definitivă a puterii locale, iar acest lucru poate avea loc pe fonul unei lupte electorale bazate pe retorica geopolitică şi venirea la putere a unor forţe politice populiste, care ar putea destabiliza situaţia atât în municipiul Bălţi, cât şi în alte localităţi şi raioane.

Alina Marin, IPN