logo

Autoritățile cer înăsprirea legislației anti-tutun


https://www.ipn.md/ro/autoritatile-cer-inasprirea-legislatiei-anti-tutun-7967_1090118.html

Industria tutunului trebuie să fie trasă la răspundere pentru daunele ireversibile aduse mediului și sănătății populației. 6000 de persoane din Republica Moldova mor anual din cauza bolilor legate de tutun. Pentru a promova și proteja sănătatea oamenilor și a mediului înconjurător, oficialii își propun să înăsprească legislația, transmite IPN.

În cadrul conferinței de presă organizate cu prilejul Zilei Mondiale fără Tutun, secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolăescu, a menționat impactul dăunător al țigărilor asupra mediului, subliniind că „Ministerul Sănătății susține cu fermitate demersurile OMS pentru a înăspri legislația antitutun, inclusiv cu prevederi ce ar permite tragerea la răspundere a producătorilor pentru costurile de mediu și economice rezultate din gestionarea deșeurilor de tutun”.

Potrivit șefului Direcției politici de aer și schimbări climatice în cadrul Ministerului Mediului, Stela Drucioc, industria tutunului are un impact negativ asupra apei, solului, aerului. „Ministerul Mediului susține acțiunile privind interzicerea materialelor plastice de unica folosință, inclusiv care se folosesc pentru ambalarea țigărilor. Se lucrează la impunerea principiului de responsabilitate extinsă a producătorului pentru industria tutunului în scopul acoperirii eliminării deșeurilor de tutun. Totodată, lucrăm asupra aplicării taxei de mediu pentru producătorii, distribuitorii și consumatorii de tutun de-a lungul lanțului de aprovizionare pentru emisii de carbon”, a menționat oficialul.

În luna martie Parlamentul a ratificat protocolul adițional al Convenției Mondiale privind controlul tutunului. Președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie a Parlamentului, deputatul Dan Perciun, explică că „acest protocol obligă Republica Moldova să asigure un sistem de trasabilitate a fiecărui pachet de țigări în așa fel în care să fie foarte clar cine îl importă, cine îl vinde și să ne asigurăm că avem un control pe întregul lanț ca să combatem contrabanda”.

„O să facem tot posibilul ca până la finalul acestui an să fie schimbată legislația în așa fel încât toate prevederile protocolului să fie transpuse în cadrul legal național și să fie asigurată o trasabilitate a produselor de tutun în Republica Moldova cât mai curând”, a declarat deputatul.

Miljana Grbic, reprezentant al Organizației Mondiale a Sănătății în Republica Moldova, a menționat că industria producătoare de tutun este cea care induce lumea în eroare, își etalează activitatea ca una ecologică și își creează o reputație ca producători de produse care sunt prietenoase cu mediul înconjurător. Dar dacă să ne uităm la fiecare pas din ciclu de producere vedem că impactul este foarte negative asupra mediului.

Fermierii care plantează, cultivă și recoltează tutun pot absorbi atâta nicotină pe zi cât se conține în 50 de țigări și se pot expune la pesticide otrăvitoare. Ca rezultat, aceștia și membrii familiilor lor pot avea tumori, modificări genetice, boli sangvine, tulburări neurologice și endocrine, precizează organizatorii într-un comunicat de presă.