logo

Autorități: Laureații premiilor Ministerului Culturii au reușit prin muncă titanică


https://www.ipn.md/ro/autoritati-laureatii-premiilor-ministerului-culturii-au-reusit-prin-munca-7967_1102074.html

Personalitățile care în anul 2023 s-au impus în viața culturală a Republicii Moldova, în diverse domenii de creație, au fost onorate la Gala premiilor Ministerului Culturii. „Au reușit prin har, dăruire și pasiune, prin muncă titanică și originalitate, au reușit prin fidelitate nemărginită pentru acest parcurs deloc ușor pe care și l-au ales ca profesie și vocație în viațăˮ, a menționat ministrul de ramură, Sergiu Prodan, cu referire la laureații ediției, transmite IPN.

Ministrul culturii a spus că instituției nu i-a fost ușor să decidă cine sunt laureații premiilor Ministerului Culturii. Din zeci de personalități de creație ar fi trebuit să fie aleși cei care reprezintă cu prisosință anul care s-a încheiat și fenomenele artistice ale acestui an. „Sunt sigur că nu am greșit, cu toate că a fost foarte greu și pe alocuri părerile s-au împărțit. Acest exercițiu ne-a relevat, însă, încă o dată, un adevăr îmbucurător – avem cu cine. Avem artiști mari și talentați, avem oameni dedicați culturii naționale în cele mai îndepărtate colțuri ale țării, avem potențial creator și inovator care generează noi talente. Trebuie doar să credem în puterile noastre, să fim ambițioși și să păstrăm credința că pentru a atinge cele mai înalte culmi acasă sau oriunde în lume e nevoie de dedicație, e nevoie de inspirație și de susținere. Felicitări, plecăciuni și un mult succes în continuare, dragi colegi, în numele culturii noastre românești prin care ne regăsim ca neam și devenim mai uniți spiritual”, a declarat Sergiu Prodan.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu a comunicat că laureații premiilor Ministerului Culturii sunt cei care, prin efort și talent, s-au dovedit a fi vârfuri de lance, fie că au excelat în literatură, teatru, film, artă plastică, arte vizuale sau muzică, muzeografie și diplomație culturală. „Vă mulțumesc fiecăruia dintre voi pentru contribuția la dezvoltarea culturii naționale. Prin voi, Moldova are ce arăta lumii, are ce-și arăta sieși”, a spus șefa statului.

Cu premiul „Valeriu Cupcea” în domeniul artei teatrale a fost distins actorul și regizorul Sergiu Chiriac. Scriitorii Nicolae Popa și Lorina Bălteanu au obținut premiul „Constantin Stere” în domeniul literaturii. Premiul „Vladimir Curbet” în domeniul dansului a fost oferit Baletului Național „JOC”. Directorul Liceului Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”, Valeriu Luța s-a învrednicit de premiul „Veniamin Apostol” în domeniul educației artistice.

Premiul „Isidor Burdin” în domeniul patrimoniului imaterial a fost oferit fondatoarei comunității „MăiestrIA”, Stela Moldovanu. Cu premiul „Gheorghe Cincilei” în domeniul promovării imaginii culturale în mass-media a fost destinsă jurnalista Maria Ivanov; cu premiul „Mihai Grecu” în domeniul artelor plastice – Elena Bontea, artist plastic. Premiul „Emil Loteanu” în domeniul cinematografiei a fost acordat lui Ioane Bobeica, scenarist și regizor al filmului „Tunete”.

Cu premiul „Ștefan Ciobanu” în domeniul conservării patrimoniului cultural și al muzeografiei a fost distinsă Svetlana Chiriac, pictor-restaurator la Muzeul Național de Artă; cu premiul „Gavriil Musicescu” în domeniul muzicii – Ansamblul de acordeoniști „Concertino”, condus de Eugen Negruța, maestru în artă; cu premiul „Ion Madan” în domeniul biblioteconomic și bibliografic – Nelly Țurcan, doctor habilitat, profesor universitar, cercetător.

Premiul „Valentina Rusu-Ciobanu” în domeniul artelor vizuale l-a primit Pavel Obreja, artist plastic. Cristina Țurcanu, șefa Direcției cultură, turism, tineret și sport a Consiliului raional Drochia și Diana Josu-Braniște, șefa Secției cultură din Raionul Ialoveni s-au învrednicit de premiul pentru cel mai bun manager al instituției de cultură de nivel local. Premiul pentru întreaga activitate a fost acordat lui Anatol Vițu, violonist, compozitor și dirijor. Cu premiul special „Diplomație Culturală” au fost distinse pianistul Marcel Lazăr și acordeonistul Radu Rățoi, deținător al titlului de Campion Mondial de interpretare la acordeon.

Diploma de merit pentru promovarea teatrului documentar a revenit regizoarei Luminița Țâcu; diploma de merit pentru promovarea intervențiilor la monumentele istorice – arhitectului Mihai Andrieș (pentru contribuție esențială la restaurarea „Morii cu Abur” din Mereșeni, Hâncești, a Bisericii de Lemn din Vorniceni, Strășeni și a altor obiecte de importanță națională); diplomă pentru promovarea patrimoniului construit din municipiul Chișinău – cercetătoarei Anetta Dabija, pentru promovarea patrimoniului istoric al capitalei.

Gala Premiilor Ministerului Culturii pentru anul 2023 s-a desfășurat la Palatul Republicii, în prezență a peste 250 de invitați – oficiali, diplomați și angajați în sfera culturii din toată țara.