Autorii proiectului privind denunţarea Acordului de constituire a CSI l-au retras de la votare în parlament
https://www.ipn.md/ro/autorii-proiectului-privind-denuntarea-acordului-de-constituire-a-csi-l-7965_960225.html
Proiectul de hotărâre privind denunţarea Acordului de constituire a CSI, prezentat în parlament de deputaţii Alianţei „Moldova Noastră” Vitalia Pavlicenco şi Valeriu Cosarciuc a fost retras de la votare în parlament la cererea autorilor şi a fracţiunii respective. Aceştia şi-au motivat decizia prin faptul că iniţiativa lor nu va întruni sprijinul fracţiunii majoritare.
Proiectul a fost prezentat în parlament la 30 martie. La 29 iunie, deputatul comunist Sergiu Stati a propus examinarea acestuia în plen, însă deputaţii AMN s-au opus pe motiv că lipseşte unul din autori, Valeriu Cosarciuc. Deputaţii au decis să transfere examinarea proiectului pentru şedinţa din 6 iulie.
De la tribuna centrală a Parlamentului, Valeriu Cosarciuc a expus poziţia autorilor privind necesitatea denunţării Acordurilor privind crearea CSI şi a Uniunii Economice (UEc). Potrivit lui, aflarea RM în aceste organizaţii reprezintă un impediment în calea de aderare la Uniunea Europeană, iar faptul că un şir important al acordurilor respective nu sunt respectate suspendă orice motiv de a rămâne în continuare în componenţa organizaţiilor respective. Cosarciuc s-a referit, în special, la prezenţa militară a Rusiei în R. Moldova, creşterea preţurilor la gaz şi decizia de a interzice importul de vinuri şi alte produse agricole etc.
Pe parcursul rundei de întrebări, mai mulţi deputaţi comunişti şi-au expus poziţiile contrare acestui proiect de lege, menţionând importanţa unor relaţii strânse cu Federaţia Rusă şi riscurile eventuale generate de abandonarea acestei structuri etc.
După mai bine de 1,5 ore de dezbateri referitor la acest subiect, Vitalia Pavlicenco a declarat că, în mod cert, fracţiunea comunistă nu va vota acest proiect de lege şi a solicitat excluderea sa. Totodată, ea a cerut ca, în termen de 6-12 luni, fracţiunea comunistă să prezinte un proiect propriu de abandonare a celor 2 organizaţii.
Liderul AMN Serafim Urecheanu a menţionat necesitatea ca guvernarea să-şi demonstreze responsabilitatea în astfel de probleme fundamentale şi să voteze pentru ieşirea din CSI. El a anunţat refuzul fracţiunii de a participa la procedura de votare şi a chemat ceilalţi deputaţi din opoziţie să procedeze la fel.
La rândul său, liderul Partidului Social Liberal, Oleg Serebrian a optat pentru abandonarea celor 2 structuri, incompatibile cu ideea de integrare europeană.
În acelaşi timp, deputaţii comunişti Vladimir Ţurcan şi Eugenia Ostapciuc au prezentat argumente în favoarea păstrării calităţii de membru CSI, menţionând legătura strânsă dintre piaţa RM cu cea a Comunităţii, eventualele efecte negative atât pe plan extern şi intern ale retragerii etc. De asemenea, potrivit lor, activitatea în cadrul CSI nu va afecta calea europeană a RM, iar Ostapciuc a declarat că orice propunere de acest gen este o provocare politică.
Dumitru Braghiş, liderul Partidului Democraţiei Sociale, a declarat că RM nu este gata pentru o asemenea acţiune, care poate crea instabilitate, incertitudine şi tensiuni în societate. El a calificat proiectul drept pripit şi a menţionat necesitatea efectuării unei analize profunde privind eventualele consecinţe.
La rândul său, Dumitru Diacov, liderul Partidului Democrat, a declarat că această iniţiativă nu întruneşte nici sprijinul AMN, iar cei 2 deputaţi „au dorit doar să se manifeste politic”.
Preşedintele Partidului Popular Creştin Democrat Iurie Roşca a spus că însăşi aderarea la CSI a fost o greşeală, însă părăsirea acestei organizaţii nu trebuie să semene discordie între deputaţi. Potrivit lui, este nevoie de a intensifica consultările regionale la acest subiect. „Este adevărat că parlamentele de la Kiev şi Tbilisi discută această problemă, dar până la moment nu a fost luată nici o decizie”, a spus el.
CSI a fost creat în decembrie 1991, iar Parlamentul RM a ratificat Acordul de constituire la 8 aprilie 1994.