logo

Automobile noi pentru cele zece agenții teritoriale de asistență socială


https://www.ipn.md/ro/automobile-noi-pentru-cele-zece-agentii-teritoriale-de-asistenta-7967_1101563.html

Specialiștii în prevenirea violenței de gen din cadrul noilor agenții teritoriale de asistență socială, subordonate Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, vor primi automobile în cadrul unei inițiative susținute de Fondul ONU pentru Populație, cu sprijinul financiar al Guvernului Regatului Unit, transmite IPN.

Zece agenții teritoriale de asistență socială sunt organizate la nivel regional, acoperind strategic toate raioanele țării. Fiecare agenție va fi responsabilă pentru 3-4 unități administrativ-teritoriale de nivelul al doilea. Ministrul muncii şi protecției sociale, Alexei Buzu, a spus că agențiile teritoriale înființate pentru punerea în aplicare a politicii de stat în domeniul asistenței sociale vor oferi sprijin metodologic autorităților administrației publice locale şi furnizorilor de servicii sociale. Mandatul lor include rolul crucial de prevenire şi răspuns la violenţa de gen.

„UNFPA este mândru să sprijine reforma „Restartˮ a Guvernului, care are ca scop să regândească modul în care serviciile ajung la grupurile cele mai vulnerabile, inclusiv la femeile şi fetele care suferă de violenţă, atât în comunităţile locale, cât şi în cele ale refugiaţilor”, a declarat reprezentanta rezidentă a UNFPA în Moldova, Nigina Abaszada. Reprezentanta rezidentă a UNFPA în Moldova, de asemenea, a salutat includerea specialiştilor dedicaţi violenţei de gen în cadrul echipelor agenţiilor teritoriale. „Aceasta înseamnă că acești specialiști vor fi acolo unde sunt cei mai necesari, asigurându-se că femeile și fetele primesc îngrijirea demnă și sigură pe care o merită”, a menționat Nigina Abaszada.

„Aceste mijloace de transport ne vor ajuta să fim mai aproape și să ajungem mai rapid la femeile care au nevoie de ajutor. Mesajul nostru este în continuare clar și neclintit, nicio scuză față de violenta față de femei și fete, nici acasă, nici la muncă, nici în public, nici online. În ultimii doi ani noi am avansat în acest domeniu, inclusiv ratificarea Convenției de la Istanbul ne permite acum să avansăm și să înregistrăm progrese serioase în acest domeniu”, a declarat deputata Doina Gherman, prezentă la eveniment.

Șeful adjunct al misiunii din cadrul Ambasadei Marii Britanii în Republica Moldova, Edward Inglett, a menționat că Regatul Unit este mândru să sprijine prevenirea și combaterea incidentelor de violență de gen și a violenței domestice, în conformitate cu angajamentele Moldovei față de Convenția de la Istanbul. „Astăzi putem sărbători unul dintre numeroasele moduri în care Moldova pune în practică acest angajament. Ştim că acest lucru va face o diferenţă tangibilă atât pentru asistenţii sociali, cât şi pentru comunităţile cu care lucrează în toată Moldovaˮ, a spus șeful adjunct al misiunii din cadrul Ambasadei Marii Britanii în Republica Moldova.

Potrivit statisticilor autorităților, practic 3 din 4 femei (73%) au trecut printr-o formă sau alta de violență în familie pe parcursul vieții, iar aproximativ 30 de femei mor în fiecare an în urma acestor abuzuri.