Programul Orizont Europa este unul foarte complex și presupune identificarea soluțiilor pentru toate aspectele vieții. Declarația aparține directoarei Agenției Naționale pentru Cercetare și Dezvoltare, Aurelia Hanganu, și a fost făcută în cadrul dezbaterii publice „Integrarea europeană a cercetării din Republica Moldova”, organizată de Agenția de presă IPN. Potrivit Aureliei Hanganu, cercetătorii din Republica Moldova reușesc să câștige proiecte internaționale și să identifice soluții pentru problemele stringente cu care se confruntă societatea.
Aurelia Hanganu a menționat că programul Orizont Europa oferă oportunități pentru toată gama de științe, fiind cel mai mare program al Comisiei Europene de susținere a cercetării și inovării. Republica Moldova este parte a proiectului Orizont Europa, fiind atrasă suma de 5,38 milioane de euro, bani destinați implementării proiectelor.
„Suma de peste 5 milioane euro, este o sumă atrasă, dar nu finalizată. Proiectele în cadrul Orizont Europa sunt de durată. Avem un proiect care urmărește căi și metode de restaurare a mediului și de restabilire a biodiversității naturale. Un alt proiect multilateral este Apă pentru toți. Proiectul este deschis pentru cercetătorii din Republica Moldova care vor să găsească soluții pentru îmbunătățirea calității apelor. Una dintre cele mai de succes instituții care participă la acest proiect este Inspectoratul General de Poliție. Asta înseamnă că nu doar instituțiile de cercetare pot participa. Participă și IDIS Viitorul. Programul este foarte complex și presupune soluții pentru toate aspectele vieții umane”, a spus directoarea Agenției Naționale pentru Dezvoltare și Cercetare, Aurelia Hanganu.
Aurelia Hanaganu a explicat că miza Republicii Moldova este de a crește numărul participărilor în cadrul programului Orizont Europa. Pot depune dosarele atât cercetătorii, cât și ong-urile, întreprinderile mici și mijlocii și alte entități care au posibilitatea de a obține finanțare pentru proiecte de cercetare.
„Pentru integrarea bună a țării noastre în cadrul programului Orizont Europa există un obiectiv în programul general în domeniul cercetării și inovării pentru anii 2024-2027, adoptat de Ministerul Educației și Cercetării. În prezent, avem 300 de participări în cadrul proiectului Orizont Europa. 245 sunt eligibile. E vorba de o rată de succes de 20,3%. Avem 27% de participări unice. 59 de organizații sunt parteneri în cele 49 de acorduri de grant încheiate, care sunt în valoare totală de peste 5 milioane de euro. Avem 300 de participări, dar ținta este să avem 700 de participări. Ținta nu este doar a ministerului, este a țării. Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare este cea care gestionează, inclusiv Oficiul Orizont Europa”, a mai spus Aurelia Hanganu.
Potrivit directoarei Agenției Naționale pentru Dezvoltare și Cercetare, pentru a crește capacitatea Republicii Moldova de absorbție a fondurilor în cadrul programului Orizont Europa, cercetătorii sunt instruiți, beneficiind de cursuri de limbă engleză și management a proiectelor.
„Avem echipe de cercetare care deja au capacitatea de scriere a proiectelor și de management a unui proiect în cadrul Orizont Europa. Pe de altă parte, noi țintim echipele tinere în ceea ce privește organizarea, scrierea proiectelor pentru acest program complex. Lansăm un apel pentru a recepționa propuneri de proiecte până la sfârșitul lunii octombrie și ulterior vom finanța diferite servicii pentru cercetătorii noștri. Cum ar fi serviciile de scriere a propunerii de proiect, pentru instruiri, cursuri de management a proiectelor, cursuri de limbă engleză pentru scrierea proiectelor. E vorba de un buget total de 2,5 milioane lei prevăzut pentru anul următor. Asta ar presupune aproximativ 30 de propuneri de proiecte finanțate prin acest instrument de către ANDC”, explicat directoarea Agenției Naționale pentru Dezvoltare și Cercetare.
„Dezbaterea publică: „Integrarea europeană a cercetării din Republica Moldova” este ediția a zecea, realizată în cadrul proiectului „Beneficiile aderării Republicii Moldova la UE pentru om, comunitate și țară”, cu sprijinul Fundației Soros Moldova.