logo

Aurelia Bahnaru: De proiectul „Apă curată pentru toți” vor beneficia peste 19 mii de persoane


https://www.ipn.md/ro/aurelia-bahnaru-de-proiectul-apa-curata-pentru-toti-vor-8004_1106829.html

Cetățenii trebuie să aibă acces la servicii îmbunătățite de apă și canalizare și să fie informați despre gestionarea eficientă a deșeurilor. Opinia a fost exprimată de președinta Centrului de instruire și consultanță „e-Circular”, Aurelia Bahnaru, în cadrul dezbaterii „Implementarea Programului „EU4Moldova: Comunități Locale”, organizată de Agenția de presă IPN. Potrivit Aureliei Bahnaru, grație proiectului „Apă Curată pentru Toți” peste 19 mii de locuitori, din 4 localități rurale, vor beneficia de acces la apă potabilă de calitate.

Proiectul „Apă Curată pentru Toți” este parte a programului „EU4Moldova: Comunități Locale”. Grație acestui proiect, localitățile Pănășești, Lozova, Zubrești și Sireți din raionul Strășeni vor beneficia de servicii îmbunătățite de alimentare cu apă și canalizare.

„Proiectul „Apă curată pentru toți” este un proiect care răspunde necesităților locale. Selectarea localităților a revenit GIZ-ului și, în final, avem localitățile beneficiare. Proiectul nu vizează doar extinderea rețelelor și asigurarea alimentării cu apă, canalizare, accesul categoriilor vulnerabile, dar și informarea populației despre importanța conectării, de asemenea, depășirea unor informații eronate și despre apă și despre deșeuri. Oamenii tind să creadă informațiilor care nu sunt veridice. Încă mai sunt oameni care spun că ei nu generează deșeuri. Pe partea de infrastructură lucrăm cot la cot cu primăriile. Avem consultanți locali la nivelul fiecărei localități, care cunosc cel mai bine subtilitățile locale. Un alt aspect de care ne ocupăm este prevenția. Nu putem vorbi de asigurarea cu apă și acces la apă de calitate, dacă oamenii nu cunosc regulile de utilizare corectă a apei sau regulile de gestionare eficientă a deșeurilor”, a spus președinta Centrului de instruire și consultanță „e-Circular”, Aurelia Bahnaru.

Prin intermediul Centrului de Instruire și Consultanță „E-Circular”, în cele 4 localități beneficiare, vor fi organizate campanii de informare pentru promovarea gestionării eficiente a resurselor de apă și reducerea poluării cu deșeuri.

„Când în localitate investești în infrastructură, în drumuri, iar oamenii aruncă deșeurile în locuri neautorizate, poluează solul, apa, aerul, nu poți avea efectul scontat, eficiența acestor investiții nu este una justă și argumentată. Noi vrem să lucrăm cu fiecare școală din fiecare localitate, cu fiecare profesor, să învățăm ambele aspecte, în paralel cu crearea infrastructurii. Cum consumăm rațional apa? Cum protejăm apa? Pe aceste aspecte vom vrea conținut educațional, informațional, pe care îl vom partaja în localități. 3 din 4 localități sunt localități cu care am conlucrat și anterior. La fel, prin programe finanțate de UE, cu suportul GIZ-ului, au fost inițiate proiecte de infrastructură pe partea de deșeuri, au fost organizate ateliere de informare”, a explicat Aurelia Bahnaru.

Președinta Centrului de instruire și consultanță „e-Circular”, a explicat că grație proiectului „Apă curată pentru toți” în școlile și grădinițele din cele 4 localități beneficiare vor fi instalate filtre moderne, astfel încât copiii să aibă acces la apă de calitate. Mai mult, gospodăriile vulnerabile din cele 4 localități vor fi conectate la rețelele centralizate de apă și canalizare.

„Sunt peste 19 mii de locuitori, aproape 7 mii de gospodării care trebuie, obligatoriu, să aibă acces la apă și trebuie să utilizeze apa în mod responsabil. Proiectul se va implementa din iulie, anul curent, până în august 2025. Sunt 14 luni, dar activitățile trebuie să le reușim în 12 luni. Deja suntem în proces de achiziții pentru localitățile Sireți, Pănășești. Din toamnă ne vom axa pe Lozova, Zubrești. În paralel, vor avea loc toate activitățile de informare și sensibilizare. Școlile din fiecare localitate vor fi dotate cu filtre. Beneficiul cel mai important este asigurarea accesului la apă de calitate, care corespunde normelor”, a mai spus Aurelia Bahnaru.

Dezbaterea publică „Implementarea Programului „EU4Moldova: Comunități Locale” este ediția a șaptea, realizată în cadrul proiectului „Beneficiile aderării Republicii Moldova la UE pentru om, comunitate și țară”. Proiectul este realizat cu sprijinul Fundației Soros Moldova.