logo

AUR cere anularea deciziei privind testarea profesorilor la COVID-19 din cont propriu


https://www.ipn.md/ro/aur-cere-anularea-deciziei-privind-testarea-profesorilor-la-covid-7965_1084060.html

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) consideră că autoritățile discriminează cadrele didactice nevaccinate atunci când le oblige să prezinte un test la COVID-19, o data la două săptămâni, efectuat din cont propriu. AUR se impune categoric împotriva limitării drepturilor și libertăților pe criteriul vaccinării. Formațiunea solicită insistent autorităților să anuleze decizia în cauză. În caz contrar, formațiunea se va adresa instanței de judecată, instituției Avocatului Poporului și la Curtea Constituțională.

Într-o conferință de presă la IPN, liderul formațiunii la Chișinău, Vlad Bilețchi, a declarat că AUR condamnă cu fermitate decizia Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică și declarațiile care au răsunat ulterior în spațiul public cu referire la testarea profesorilor, considerând că decizia CENSP vine în contradicție cu mai multe legi și tratate internaționale la care Moldova este parte. „Este vorba despre decizia care obligă cadrele didactice, dar și alți funcționari de stat, sau care activează în sectorul bugetar, sau fiind plătiți din bani publici, dacă nu sunt vaccinați sau dacă nu se vor vaccina, să efectueze un test la COVID-19 din cont propriu”. Vlad Bilețchi susține că în statele europene, de exemplu în România, Germania, Austria, Estonia sau alte state, această testare se poate face ori de câte ori este nevoie, gratuit, din contul statului.

Vlad Bilețchi consideră că decizia este discriminatorie în raport cu persoanele nevaccinate și cade sub incidența Legii pentru asigurarea egalității, dar și a mai multor clauze din Codul Muncii, precum și a tratatelor internaționale la care Republica Moldova este parte. Convenția Organizației Internaționale a Muncii privind securitatea și igiena muncii și mediul de muncă, ratificată printr-o hotărâre a Parlamentului în 1996, prevede că „măsurile de securitate și igienă a muncii nu trebuie să antreneze nicio cheltuială pentru muncitori”, dar și faptul că „măsurile privind securitatea, igiena și sănătatea în muncă nu vor comporta în nicio situație obligații financiare din partea lucrătorilor”.

În altă ordine de idei, Vlad Bilețchi, a salutat vizita oficială a președintelui Parlamentului, Igor Grosu, la București, planificată pentru data de 1 septembrie. Potrivit lui, este o vizită de bun augur, un gest de bun simț, ținând cont de faptul că „România este partenerul și fratele nostru strategic în tot ce înseamnă dezvoltarea infrastructurii, dezvoltarea economiei și dezvoltarea societății din Republica Moldova și inclusiv este cel mai bun avocat al Republicii Moldova în fața Uniunii Europene”. În același timp, este foarte important ca Moldova și actuala guvernare să-și onoreze angajamentele asumate până acum în fața României și Uniunii Europene, care investește mult în reformele din Moldova, inclusiv în cea a justiției.

De asemenea, AUR condamnă cu fermitate declarațiile președintei Maia Sandu, din spațiul public, care a spus că „angajarea în cadrul structurilor de stat a unei persoane care îi este rudă, în cazul dat verișoară, nu reprezintă conflict de interese”. Vlad Bilețchi spune că e conflict de interese. Așa cum a fost pe timpul lui Plahotniuc și Dodon, așa este și acum, nu există excepții, nu există jumătăți de măsură, nu există unora li se poate, altora nu”, a declarat el. În opinia sa, sunt regretabile și declarațiile potrivit cărora în țară nu ar fi specialiști care să ocupe funcții publice. El a sugerat să fie identificați oameni nu doar din hotarele partidului de la guvernare.

Politicianul mai crede că Procuratura Generală ar trebui să-l audieze pe liderul PCRM, Vladimir Voronin, care ar fi spus că Igor Dodon ar fi primit 3 milioane de euro pentru a părăsi Partidul Comuniștilor și a crea Partidul Socialiștilor, că a primit sute de mii de euro pentru a-l vota pe Nicolae Timofti în funcția de șef de stat și că a primit milioane de euro pentru „a-l sluji pe Plahotniuc”, pentru a vota modificarea sistemului electoral de vot mixt etc.

Vlad Bilețchi a anunțat că va organiza conferințe de presă în fiecare săptămână, unde va vorbi despre cele mai importante evenimente sociale, economice sau politice și AUR va fi la dispoziția mass-media și guvernării cu tot instrumentarul posibil de sprijinire a reformelor democratice.

Anterior, ministra sănătății, Ala Nemerenco, a precizat că nu se impune obligativitatea vaccinării în rândul cadrelor didactice, dar testele sunt necesare întrucât dreptul majorității la sănătate prevalează asupra dreptului personal de a nu se vaccina. Ministrul a mai spus că statul nu poate să-și asume cheltuielile pentru testări, întrucât banii trebuie redirecționați către alte priorități.