logo

Audiovizualul moldovenesc are multe probleme, opinii


https://www.ipn.md/ro/audiovizualul-moldovenesc-are-multe-probleme-opinii-7978_1010581.html

Audiovizualul moldovenesc este dominat de programe în special ruseşti, iar produsul autohton este de calitatea nu prea bună. Statul ar trebui să susţină produsul autohton în audiovizual ca să ridice calitatea acestuia. Despre aceasta au discutat preşedintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA), Marian Pocaznoi, directorul Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei, şi jurnalistul Ion Terguţă la emisiunea „Moldova în direct” de la postul public de televiziune, transmite IPN.

„CCA a adoptat o decizie de promovare a produsului autohton. Noi trebuie într-un fel să „alungăm” de pe frecvenţele naţionale posturile altor state, să fie acestea ocupate de posturile din ţară. Dar la noi se permite ca radiodifuzorii să pună pe post programe de producţie străină pe care de obicei o cumpără din Rusia”, a menţionat Marian Pocaznoi.

Petru Macovei a spus că trebuie asigurat dreptul cetăţeanului să se informeze din mai multe surse, dar trebuie să se facă o distincţie foarte clară ce înseamnă informare şi ce înseamnă manipulare. „Mă tem că populaţia nu poate face această distincţie singură. Statul este cel care trebuie să găsească mecanisme, nu de interdicţie, dar să fie promovat produsul autohton ca să devină foarte bun pe segmentul informare, dar şi pe segmentul de divertisment, deoarece nu avem emisiuni de divertisment bune ca să fie concurente cu cele din Rusia, de exemplu. Or, acum pe tot teritoriul ţării se difuzează un post rusesc ce recurge la manipulare crasă”, a subliniat directorul Asociaţiei Presei Independente.

Jurnalistul Ion Terguţă a menţionat că trebuie să ne întrebăm dacă avem destul personal calificat în audiovizual ca să facem un salt la capitolul calitate. „Este o diferenţă foarte mare între noi şi ucraineni, de exemplu. Avem nevoie de un concept de dezvoltare a audiovizualului. Problema este că mulţi de la noi au făcut proiecte ieftine până acum. Nu avem vreo facultate care să pregătească operatori, editori de imagine, scenografi”, a subliniat Ion Terguţă.

Invitaţii emisiunii s-au referit şi la scandalul de la începutul anului, când 3 posturi TV au fost excluse sau transferate din grilele mai multor distribuitori de programe TV şi au menţionat că existe lacune grave în legislaţia care reglementează domeniul audiovizualului.