logo

Audieri pentru modificarea Legii concurenței


https://www.ipn.md/ro/audieri-pentru-modificarea-legii-concurentei-7966_1097568.html

În legislația Republicii Moldova nu există noțiunea „cifra mondială de afaceri”, ceea ce induce pericol de aplicare discreționară a Legii concurenței. Întreprinderile trebuie să aibă o claritate cum cifra de afaceri mondială se va calcula atunci când o încălcare a normelor concurenței are caracter internațional.  Sunt sugestii făcute de Carolina Pârcălab, manager la ACI Partners, în cadrul audierilor publice în comisia parlamentară de profil pe proiectul de lege pentru modificarea Legii concurenței, transmite IPN.

„În Uniunea Europeană această problemă nu apare, deoarece la nivel european există orientările Comisiei Europene care stabilesc cum se individualizează pedepsele pentru încălcarea normelor concurențiale și care sunt veniturile care sunt incluse în cifra de afaceri care stă la baza calculării amenzii. Atunci când încălcarea are caracter internațional, când depășește limitele teritoriale unui stat, Autoritatea de Concurență poate să aplice amendă sau să includă în cifra de afaceri ca bază de calcul și veniturile obținute pe teritoriul altor state. La nivel european asta este clar. În Republica Moldova, neavând asemenea criterii, dispare claritatea, previzibilitatea și apare pericolul de aplicare discreționară a legii”, a explicat Carolina Pârcălab.

Propunerea este de a transpune în legislația națională criteriile minime care există în orientările Comisiei Europene. „Poate adaptate la legislația noastră, dar în lege să se regăsească niște criterii clare în ce situații în cifra de afaceri care va sta la baza calculării amenzii vor fi incluse venituri obținute pe teritoriile altor state decât Republica Moldova”, a precizat Carolina Pârcălab.

Alexei Gherțescu, președinte al Consiliului Concurenței, spune că deja pot fi aplicate amenzi reieșind din cifra de afaceri mondială. „Noi acum deja avem posibilitatea să aplicăm amenzi reieșind din cifra de afaceri mondială, ținând cont de această noțiune de întreprindere care deja există în lege, pur și simplu bazându-ne pe jurisprudență existentă a Curții Europene”.

Printre sugestiile făcute la audieri a fost și precizarea în lege a veniturilor  care vor fi incluse în cifra mondială de afaceri. Iar în cazul în care este imposibil de a determina venitul la nivel mondial, să se ia în calcul doar veniturile obținute pe teritoriul Republicii Moldova.