AUA din Moldova sînt în căutarea factorilor de sporire a eficienţei activităţi lor
https://www.ipn.md/ro/aua-din-moldova-sint-in-cautarea-factorilor-de-sporire-a-7966_979439.html
Perspectivele de dezvoltare a asociaţiilor utilizatorilor de apă (AUA) pentru irigare în R. Moldoba şi modalităţile de consolidare a capacităţilor acestora a constituit tema unei mese rotunde, organizate joi, 10 decembrie, de Agenţia Apele Moldovei şi Federaţia Naţională a Agricultorilor din Moldova Agroinform.
Precum transmite Info-Prim Neo, în cadrul discuţiei a fost prezentat un studiu, realizat de experţii Agroinform, în care a fost analizată experienţa a 29 AUA din cele 33 existente (4 au fost înregistrate recent). Astfel, acestea au fost fondate în diferiţi ani de către 1723 de membri, dintre care 22 persoane fizice. Către luna august a acestui an, numărul lor a crescut cu peste 52% şi constituie 2634 membri, inclusiv 23 persoane fizice. AUA activează în toate zonele republicii: 4 în zona de nord, 14 în cea de centru şi 11 în cea de sud. Potenţialul suprafeţelor irigabile ale AUA constituie (datele din luna august) 8,24 mii hectare, adică 6,3% din totalul suprafeţelor irigabile ale R. Moldova.
Andrei Zbancă, doctor în economie, specialist în agrobusiness al Agroinform e de părere că subvenţionarea de către stat a consumului pentru pomparea şi irigarea terenurilor agricole a contribuit substanţial la creşterea terenurilor irigate şi utilizarea mai eficientă a capacităţilor de irigare ale AUA.
Un rol important în crearea şi dezvoltarea AUA a revenit proiectelor investiţionale şi donatorilor externi, precum ar fi IFAD, FAO, inclusiv în instruirea AUA.
Multe din problemele menţionate ţin de lipsa unui cadru legal ce ar reglementa activitatea asociaţiilor. Acestea sunt create în baza mai multor acte legislative şi procedura de înregistrare e îndelungată. Asociaţiile reclamă infrastructura de irigare învechită şi costisitoare, managementul neeficient al AUA, lipsa de claritate în privinţa componentelor sistemelor de irigare – unele au fost repartizate drept cotă valorică, altele au rămas în proprietate publică. Necesită ajustare şi sistemului de subvenţionare în domeniul irigării, încât să fie subvenţionată nu numai irigarea, dar şi lucrările de întreţinere şi deservire a sistemelor unice de irigare.
Potrivit aprecierilor AUA, pentru eficientizarea lucrului de irigare şi de mărire a suprafeţelor irigabile ar fi necesare investiţii în sumă de 26 mln lei.
La momentul actual, în R. Moldova irigarea este aplicată pe o suprafaţă de 144 mii hectare, pe 20-25 mii hectare se aplica irigarea mică, în total 170 mii hectare. Din cele 262 mln dolari, preconizate să le acorde R. Moldova Corporaţia Provocările Mileniului, 102 mln vor fi utilizate pentru reabilitarea a 11 sisteme centralizate de irigare, ce vor asigura lucrările respective pe o suprafaţă de 15 mii ha.