Șapte persoane, care ar fi prejudiciat statul cu aproximativ patru milioane lei, au fost trimiși pe banca de acuzații. Potrivit Procuraturii Anticorupție patru dintre ei sunt funcționari publici. Printre ei este un director adjunct al Agenției Rezerve Materiale a Ministerului Afacerilor Interne, iar alți trei sunt reprezentanți ai unei companii private, transmite IPN.
Procuratura Anticorupție anunță că a finalizat urmărirea penală și a expediat cauza penală în instanța de judecată, pentru examinare în fond. Cei vizați sunt acuzați de escrocherie.
Cauza penală a fost pornită în aprilie 2024. Potrivit materialelor, Agenția Rezerve Materiale a organizat, în anul trecut, o licitație pentru achiziționarea unui tip de material metalic. La licitație au participat câteva companii, dintre care, inițial, una a fost desemnată câștigătoare.
Decizia a fost contestată de o altă companie. ANSC a acceptat această plângere, a anulat decizia inițială și a permis contestatarului să câștige licitația. Ulterior, cei patru funcționari publici, de comun acord cu cei trei reprezentanți ai companiei câștigătoare, au mers la depozitul acesteia, pentru a verifica materialele. Fără a se asigura că agentul economic avea în stoc materialele necesare, conform cerințelor tehnice, au desemnat oficial acea companie ca furnizor pentru achiziția materialului.
Directorul Agenției Rezerve Materiale, fiind indus în eroare de cei patru subalterni, a semnat contractul cu acea companie. Valoarea contractului fiind de 3.712.500 de lei. Ca urmare a investigațiilor efectuate de oamenii legii, Agenția Rezerve Materiale a Ministerului Afacerilor Interne a fost recunoscută în calitate de parte vătămată.
Inculpații riscă pedeapsă sub formă de închisoare de la 8 la 15 ani, amendă în mărime de la 750 000 la 1 000 000 lei și privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.
Totodată, în vederea garantării executării pedepsei amenzii și eventualei confiscări, a fost aplicat sechestru asupra bunurilor deținute de către învinuiți.
Inculpații nu și-au recunoscut vinovăția. Orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii irevocabile de judecată.