logo

Au fost lansate lucrările de construcție a conductei de gaze Ungheni – Chișinău


https://www.ipn.md/ro/au-fost-lansate-lucrarile-de-constructie-a-conductei-de-gaze-ungheni-chisinau-7966_1047103.html

Lucrările de construcție a conductei de gaze Ungheni – Chișinău, etapa a doua a proiectului de interconectare Iași-Ungheni, au fost lansate. La ceremonie a participat premierul Pavel Filip și vicepremierul român pentru implementarea parteneriatelor strategice, Ana Birchall, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, Pavel Filip a menționat că prin conducta Iași-Ungheni, pusă în funcțiune în 2014, s-au livrat câte aproape un milion de metri cubi de gaze pe an. Ungheniul și câteva localități din apropiere au avut gaz românesc. După implementarea fazei a doua, gazoductul Ungheni-Chișinău, de 120 de km, va putea asigura Republica Moldova cu volumul necesar de gaze. „ După mulți ani în care prețul la gaz a fost folosit pe post de sperietoare de cei care îl livrau în Moldova, ne apropiem de ziua în care asta nu se va mai întâmpla”, a spus premierul.

Pavel Filip a menționat că astfel de proiecte leagă și mai mult Republica Moldova și România. „Prin conexiunea la sistemul românesc de gaze, țara noastră se conectează la sistemul european de gaze. România conectează Republica Moldova la Europa”, a spus Pavel Filip.

Ana Birchall a reiterat angajamentul României de a susține în continuare Republica Moldova în parcursul său european, inclusiv prin proiectele de infrastructură energetică. „Prin astfel de proiecte strategice urmărim realizarea unei conexiuni ireversibile a Republicii Moldova la spațiul european și ne dorim să contribuim la asigurarea unui nivel de viață mai bun pentru fiecare cetățean al Republicii Moldova”, a spus Ana Birchall.

Lucrările de construcție a conductei vor fi efectuate de compania Transgaz, în termen de maximum 23 de luni.