logo

Au fost formate componențele dezbaterilor electorale IPN cu participarea candidaților


https://www.ipn.md/ro/au-fost-formate-componentele-dezbaterilor-electorale-ipn-cu-participarea-8013_1107721.html

Au fost formate componențele dezbaterilor electorale care vor avea loc pe platforma Agenției de presă IPN cu participarea candidaților la funcția de președinte al Republicii Moldova. Componențele au fost stabilite în urma tragerii la sorți live, desfășurată astăzi la IPN. Tragerea la sorți a fost monitorizată de către observatori electorali naționali, acreditați de către Comisia Electorală Centrală din partea Asociațiilor obștești Promo-LEX, ADEPT și Ador Orașul Meu, transmite IPN.

Astfel, Agenția de presă IPN va desfășura trei dezbateri electorale în perioada 8-10 octombrie, cu începere de la ora 10.00, în Sala IPN. La dezbateri vor participa 9 candidați din 11 înregistrați de către Comisia Electorală Centrală. Doi candidați nu au răspuns invitației de participare la dezbateri.



Candidatele independente Victoria Furtună, Natalia Morari și Irina Vlah vor deschide runda de dezbateri electorale pe 8 octombrie.

Din lista participanților la dezbaterea din 9 octombrie vor face parte doi candidați independenți – Andrei Năstase și Tudor Ulianovschi, dar și candidatul desemnat de formațiunea politică „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova”, Alexandr Stoianoglo.

Vasile Tarlev, desemnat de formațiunea politică „Partidul pentru Viitorul Moldovei”, Ion Chicu, desemnat de Partidul Dezvoltării şi Consolidării Moldovei, și Octavian Țîcu, candidatul blocului electoral „Împreună”, vor participa la ultima dezbatere din 10 octombrie.

Reprezentanții staff-ului electoral al Maiei Sandu au comunicat pentru IPN că „agenda doamnei președintă nu ii permite deocamdată”, iar reprezentanții staff-ului electoral al lui Renato Usatîi au transmis că „ne pare rău, dar avem programate întâlniri în teritoriu cu cetățenii”.

Tragerea la sorți a fost monitorizată și parțial realizată practic în fața camerei de luat vederi și asistenței de către Polina Panainte, secretara Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte, observator electoral național din partea Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT; Nicolae Panfil, șeful Misiunii de observare a Asociației Promo-LEX și Alexandr Stucalov, observator național din partea Asociației obștești „Ador Orașul Meu”.

La tragerea la sorți au fost prezenți reprezentanți ai candidaților (în ordinea sosirii în sala IPN) Irina Vlah, Natalia Morari, Andrei Năstase, Alexandr Stoianoglo și Vasile Tarlev.

La scurt timp după anunțarea rezultatelor, candidata Irina Vlah a anunțat administrația Agenției IPN că își cere scuze, dar nu va putea participa la dezbateri. A spus ca nu reușește din cauza evenimentelor pe care le avea deja în program.