Au fost desemnaţi învingătorii concursului „Cea mai activă comunitate”
https://www.ipn.md/ro/au-fost-desemnati-invingatorii-concursului-cea-mai-activa-comunitate-7967_968639.html
Oraşul Briceni, satele Petreşti (Ungheni) şi Peticeni (Călăraşi) au fost declarate cele mai active comunităţi în cadrul campaniei „Ajută-l să crească OM MARE”, transmite Info-Prim Neo.
Învingătorii s-au ales cu un set – TV şi DVD cu karaoke. Celelalte 14 localităţi din concurs au obţinut premii de încurajare. Ceremonia de premiere a avut loc joi, 28 februarie.
Campania Ajută-l să crească OM MARE se desfăşoară în cadrul proiectului „Educaţie pentru Toţi”, care îşi propune renovarea şi înfiinţarea a 48 de grădiniţe şi centre educaţionale de alternativă.
Nicoleta Panţa, expert mobilizare şi comunicare în cadrul campaniei, a comunicat că în fiecare comunitate au lucrat câte o echipă de voluntari, care şi-au propus să identifice cei mai vulnerabili copii şi să ajute familiile acestora să-i aducă la grădiniţe sau în centru comunitar.
Potrivit sursei citate în 48 de localităţi au fost instruiţi 250 de agenţi comunitari care s-au unit în 48 de echipe. La selectarea localităţilor câştigătoare s-a ţinut cont de capacitatea echipei de lucru de a se mobiliza, de numărul vizitelor în familii efectuate de către agenţii comunitari, de numărul de activităţi organizate la nivel local şi de cantitatea materialelor distribuite.
Silvia Bernic, coautor de proiect din satul Petreşti, a declarat pentru Info-Prim Neo că eforturile au fost mai mari decât s-a crezut iniţial. Datorită sătenilor, care au fost foarte receptivi, s-a reuşit, totuşi, deschiderea unei grădiniţe în localitate, proiect estimat la 50 mii lei.
Pentru realizarea proiectului Republica Moldova a obţinut în anul 2006 un grant oferit de Fondul Fiduciar Catalitic, în valoare de 4,4 mln USD. Sursele grantului sunt administrate de Banca Mondială. Proiectul este implementat de Ministerul Educaţiei şi Tineretului, în contextul implementării Planului de Acţiuni Consolidat în Educaţie(2006-2008), cu asistenţa tehnică UNICEF şi UNESCO şi compania Moldcell.