Atingerea obiectivului de descentralizare va necesita 4-5 ani
https://www.ipn.md/ro/atingerea-obiectivului-de-descentralizare-va-necesita-4-5-ani-7967_986205.html
Principalii piloni ai descentralizării şi asigurării unei autonomii locale funcţionale vor fi puşi până la alegerile locale din 2014. De ceastă părere este Mihai Roşcovan, coordonatorul Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată (PCDLI), transmite Info-Prim Neo.
„Pare că toţi actorii, şi cei din administraţia publică centrală, şi cei din administraţia publică locală, au conştientizat că asemenea reforme sunt foarte importante pentru viaţa oamenilor şi avansarea ţării noastre pentru integrarea ei în familia europeană”, a declarat expertul într-o emisiune la postul public de televiziune „Moldova 1”.
Şi Victoria Cujba, şef-adjunct al Direcţiei politici de descentralizare a Cancelariei de Stat, a menţionat în aceeaşi emisiune că reforma de descentralizare şi obţinere a unei autonomii locale funcţionale ar putea dura 4-5 ani.
„Nu există în lume un model sau un cadru legislativ de descentralizare care ar putea fi preluat sută la sută de Republica Moldova. Există, însă, principii care necesită să fie respectate. Omul, indiferent de locul de trai, are dreptul să beneficieze de servicii de calitate. De aceea, este important de a corela reforma administraţiei publice centrale cu cea a administraţiei publice locale şi, efectuând transferul de competenţe către administraţiile locale, să fie direcţionaţi şi banii necesari pentru realizarea acestor competenţe, iar alocarea să corespundă criteriului de eficienţă”, a menţionat Victoria Cujba.
Cu susţinerea donatorilor externi în cadrul Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată (PCDLI), au fost elaborate o serie de studii privind descentralizarea şi autonomia financiară, privind administrarea patrimoniului, privind optimizarea teritorială şi modelele alternative ale acesteia. Altele sunt în proces de elaborare.
Preşedintele raionului Ştefan-Vodă, Valeriu Beril, a declarat că aceste schimbări trebuie să se facă neapărat cu consultarea largă a opiniei cetăţenilor. Iar Ion Stratulat, primarul oraşului Orhei, a spus că atunci când este vorba de veniturile APL e necesar de a revedea nu doar sistemul de transferuri de la bugetul de stat şi al subvenţiilor de nivelare către APL, dar şi de formare a veniturilor proprii. Primarul s-a referit la posibilităţile parteneriatul public-privat. Dar trebuie redus numărul de documente şi simplificată procedura de lansare a acestor parteneriate.
Programul Comun de Dezvoltare Locală Integrată (PCDLI) susţine Guvernul Republicii Moldova în procesul de dezvoltare a cadrului politic, sistemului administrativ şi procedurilor de delegare a competenţelor către administraţiile publice locale, descentralizare şi promovarea rolului APL în luarea deciziilor. Programul este implementat de PNUD Moldova în comun cu UNIFEM, cu o contribuţie financiară importantă din partea Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională.