Atenţie maximă la copii pe perioada vacanţei
https://www.ipn.md/ro/atentie-maxima-la-copii-pe-perioada-vacantei-7967_1001154.html
Părinţii sunt îndemnaţi să acorde o atenţie sporită copiilor pe perioada vacanţei, mai ales atunci când decid să lase copiii de grădiniţă în grija fraţilor mai mari. Medicii susţin că foarte mulţi copii ajung la spital cu diverse traumatisme după ce sunt lăsaţi acasă fără supravegherea unui adult.
Şefa Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport a municipiului Chişinău, Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, a declarat că în timpul vacanţelor şcolare se atestă o scădere a frecvenţei, practic în jumătate, a copiilor la grădiniţe şi aceasta pentru că părinţii decid să lase copiii mai mici în grija fraţilor mai mari, care nu merg la ore în această perioadă.
Părinţii sunt îndemnaţi să-şi aducă copiii mici la grădiniţă pentru ca aceştia să-şi urmeze programul de instruire preşcolară, să evite situaţiile de risc la care pot fi supuşi, dar şi pentru a le permite elevilor să se implice în activităţi extracurriculare. Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb a subliniat că, evident, este importantă şi vârsta elevilor în grija cui sunt lăsaţi cei mici. Dacă e vorba de elevi în clasele liceale, acest lucru ar fi admisibil. Dar în cazul în care e vorba de elevi din clasele primare, acest lucru categoric nu este recomandat. Decizia aparţine fiecărui părinte, dar trebuie să fie o decizie responsabilă.
Contactată de Info-Prim Neo, şefa Secţiei primiri urgenţe din cadrul Spitalului clinic municipal Bălţi, Ala Condrea, a declarat că decizia părinţilor de a-şi lăsa copiii mai mici în grija fraţilor mai mari poate avea consecinţe grave. În practica sa a întâlnit cazuri când copiii lăsaţi fără supravegherea adulţilor au ajuns la spital cu traumatisme, combustii, intoxicaţii cu gaze de ardere, mai ales că acum e perioada când începe încălzitul în sobe. Ala Condrea a declarat că părinţii trebuie să ţină cont de vârsta copilului mai mare, în grija cărui îl lasă pe cel mai mic. E recomandabil ca fraţii mai mari să aibă cel puţin 17-18 ani, dar cel mai bine e atunci când copiii sunt lăsaţi în grija unui matur sau să fie duşi la grădiniţă. Iar dacă acest lucru este imposibil, e bine ca părinţii să monitorizeze copiii prin telefon din oră în oră.
Şefa Secţiei terapie intensivă şi reanimare a Institutului de Cercetări Ştiinţifice din cadrul Centrului Mamei şi Copilului, Ana Oglinda, a declarat pentru Info-Prim Neo că cei adulţi trebuie să ţină permanent copiii în vizorul lor, pentru că de multe ori un moment de neatenţie le poate schimba viaţa. Copiii fără grija unui matur devin vulnerabili pentru că sunt foarte activi şi curioşi, iar mai ales atunci când sunt în doi uită de poveţele părinţilor şi se îndeamnă unul pe altul.
Ana Oglinda a menţionat că deseori se întâlnesc cazuri când copiii lăsaţi fără supravegherea celor adulţi ajung la spital cu intoxicaţie medicamentoasă. A fost un caz când un micuţ a înghiţit pastile rămânând în grija bunicii. Un moment de neatenţie era cât pe ce să se transforme în tragedie. Şefa secţiei a declarat că a mai existat un caz când sora mai mică a plecat la scăldat cu fratele mai mare, fără a fi supravegheaţi de o persoană matură. În timp ce se scălda, fata a început să se înece, iar fratele nu a reuşit să o salveze. Fata a fost scoasă cu întârziere din apă de nişte persoane care erau prin apropiere. Copila a fost adusă într-o stare gravă la spital şi a avut nevoie de o recuperare îndelungată. Părinţii sau fraţii mai mari în grija cui rămân, sunt îndemnaţi să urmărească şi să semnalizeze orice schimbare în comportamentul copiilor şi întotdeauna să aibă curajul să acorde primul ajutor. Fiecare copil trebuie să cunoască că în caz de o nenorocire trebuie să anunţe imediat părinţii sau să sune la 903.
Elevii din instituţiile de învăţământ preuniversitar intră în vacanţa de toamnă pe 29 octombrie şi revin la ore pe 5 noiembrie.