logo

Atacatorul de la Aeroport este fost angajat al Ministerului de Interne din Tadjikistan


https://www.ipn.md/ro/atacatorul-de-la-aeroport-este-fost-angajat-al-ministerului-7967_1097973.html

Autorul atacului armat de pe Aeroportul Internațional Chișinău, soldat cu decesul unui polițist de frontieră și a unui agent de securitate aeroportuară, este fost polițist. Acesta a activat timp de 7 ani în structurile Ministerului Afacerilor Interne din Tadjikistan. A fost concediat pentru manierile și acțiuni criminale. Informații în acest sens a oferit șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, într-o conferință de presă, transmite IPN.

Viorel Cernăuțeanu a precizat că în prezent în Republica Moldova sunt în vizită trei angajați ai Ministerului Afacerilor Interne din Tadjikistan, care au venit să documenteze circumstanțe legate de crima comisă de suspect în țara sa, unde este cercetat pentru răpire de persoană și atac banditesc. Colegii din Tadjikistan au confirmat că persoana nu este membru al unei grupări teroriste, ci este un criminal ordinar. În anul 2013 el a comis o crimă similară pe teritoriul Tadjikistanului. Și-a ispășit pedeapsa, dar a ieșit din pușcărie înainte de termen.

Răspunzând la întrebarea de ce bărbatul nu a fost încătușat, Viorel Cernăuțeanu a precizat că în momentul în care a ajuns la Chișinău nu se cunoștea că a comis o infracțiune în țara sa. La acea etapă nu era inclus în nicio bază de date de căutare internațională, lucru confirmat și de angajații MAI al Tadjikistanului. Acesta ar fi plecat din țara sa în Uzbekistan, ocolind frontiera de stat, de unde a plecat în Turcia, iar de la Istanbul spre Chișinău. Viorel Cernăuțeanu spune că în ultimul an peste 5 mii de persoane nu au fost lăsate să intre în Republica Moldova, din varii motive, iar procedura prevede returnarea acestora în țara de unde au venit. Nu este motiv să fie încătușați.

Atacatorul este spitalizat, iar starea acestuia este deosebit de gravă. Un mandat de arest preventiv este emis pe numele său pentru 30 de zile. Persoana care a comis o infracțiune deosebit de gravă s-au excepțional de gravă pe teritoriul Republicii Moldova nu poate fi nu poate fi extrădată și urmează să fie trasă la răspundere în țară.

Viorel Cernăuțeanu a mai comunicat că persoanele care au admis scurgeri de imagini video de la aeroport din momentul atacului vor fi trase la răspundere.

Președinta Maia Sandu a decretat ziua de 4 iulie zi de doliu național în semn de comemorare a polițistului de frontieră Serghei Muntean și agentul de securitate aeroportuară Igor Ciofu, omorâți  în data 30 iunie la aeroport. De asemenea, a semnat și un decret prin care li se conferă post-mortem Medalia „Meritul Militar”.