logo

Asupra noastră planează pericolul alegerilor parlamentare anticipate, deputat PCRM


https://www.ipn.md/ro/asupra-noastra-planeaza-pericolul-alegerilor-parlamentare-anticipate-deputat-pcr-7965_1021399.html

Pe Republica Moldova o paşte pericolul alegerilor parlamentare anticipate. Politicienii trebuie să se străduiască să consolideze societatea şi să lupte pentru a depăşi criza economică. Opinii în acest sens au fost exprimate de către deputatul comunist, Artur Reşetnicov, la dezbaterea publică cu tema: „De ce politicienii iar au nevoie de mult timp pentru a forma coaliţia majoritară şi ce riscă în aceste condiţii oamenii din Republica Moldova?”, organizată de IPN.

„Cunoaştem că cetăţenii sunt dezbinaţi. Datoria noastră e de a nu lărgi prăpastia dintre cetăţeni, ci să-i consolidăm, să încredinţăm funcţiile în executiv celor care vor reuşi cel mai bine. Negocierile acestea sunt un spectacol, sunt 3 funcţii – preşedinte, premier, preşedinte de Parlament, şi discuţiile se rotesc în jurul acestor funcţii. Noi am propus să dăm exemplu de gândire pur statalistă, nu de interese de partid. Da, există divergenţe ideologice între PCRM şi celelalte partide, dar pe lângă diferenţe am propus să găsim puncte comune ca să rezolvăm problemele. Să punem în program promisiunile electorale, nu trebuie de inventat nimic. Asupra noastră planează pericolul alegerilor parlamentare anticipate, dar acest pericol se va menţine cât timp nu vom asigura o dezvoltare economică. Am spus mereu că nimeni din străinătate nu trebuie să se ocupe de gospodăria noastră”, a subliniat deputatul.

Artur Reşetnicov a adăugat că, atunci când se formează o guvernare, trebuie să se discute ce proiecte de dezvoltare urmează să fie realizate. „Noi conştient am votat Guvernul aşa-zis minoritar, deoarece am vrut să dăm un semnal de consolidare, inclusiv clasei politice că se poate să nu negociezi funcţii şi am acordat încredere acestui guvern. Este foarte importantă depolitizarea instituţiilor de forţă”, a accentuat parlamentarul.

Deputatul comunist a mai spus că are speranţa că cetăţenii vor da o apreciere corectă acţiunilor liderilor celor 3 partide care negociază formarea guvernării şi la următoarele alegeri definitiv vor trimite în istorie liderii sau chiar partidele care încearcă să acţioneze contrar intereselor ţării.

Dezbaterea „De ce politicienii iar au nevoie de mult timp pentru a forma coaliţia majoritară şi ce riscă în aceste condiţii oamenii din Republica Moldova?” este ediţia XL din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizat în parteneriat cu Radio Moldova şi susţinut de Fundaţia germană Hanns Seidel.