Republica Moldova nu prea are ce aştepta de la summitul de la Riga. Concluzii în acest sens au fost formulate în cadrul emisiunii „Loc de dialog” de la postul public „Radio Moldova”, transmite IPN.
Lina Grâu, expert la Asociaţia pentru politică externă, consideră că Republica Moldova a ratat şansa de a obţine succese la summitul de la Riga. „Aşteptarea a fost ca Republica Moldova să depună cerere pentru statutul de ţară-candidat. Acum şi UE îşi va modifica strategia Parteneriatului estic. Trenul de pe parcursul european al Republicii Moldova a deviat. S-a întâmplat după scrutinul parlamentar din 2014. Partidele, care se declarau pro-europene, nu au format o alianţă de guvernare, dar au mers pe interese de subsol formând un guvern minoritar”, a spus Lina Grâu.
Şi jurnalistul Ion Terguţă consideră că Republica Moldova a ratat şansa la summitul de la Riga, deşi i-ar fi fost mult mai uşor să negocieze cererea de aderare, comparativ cu Ucraina. „Republica Moldova este o ţară mică şi ar avea mai puţine domenii de negociat. Noi am fi putut merge mai repede decât Ucraina. Nu avem problema ecologiei cum o are Ucraina cu Cernobîlul. Nu avem industrie grea. Capitolul cel mai dificil pentru noi ar fi agricultura”, a opinat jurnalistul.
Potrivit lui Terguţă, acum şansa Republicii Moldova este de intra în UE „prin uşa din spate, unindu-se cu România”, şansă care este aproape imposibil de realizat din cauza divizării societăţii.. „Este greu de spus, depinde de opţiunea cetăţenilor. Dar aceştia nu au o viziune comună. Jumătate din cetăţenii Republicii Moldova se orientează spre Est. Cred că este vorba mai mult de un confort psihologic pentru aceşti oameni, care s-au obişnuit ca statul să le poarte de grijă, fără ca ei să întreprindă ceva. Pentru ca majoritatea cetăţenilor Republicii Moldova să se orienteze spre UE, este important pentru Republica Moldova să dezvolte spiritul antreprenorial”, a declarat Ion Terguţă.