Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului amintește de una dintre cele mai întunecate file ale istoriei europene, care rămâne o rană adâncă pentru întreaga umanitate, menționează Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. Într-un comunicat de presă, MAEIE notează că la 79 de ani de la tragicul epizod al istoriei, alături de comunitatea internațională, aduce un omagiu celor care au avut de suferit pe pământul nostru și păstrează vie memoria victimelor acelui cataclism fără seamăn în istoria umanității, transmite IPN.
„Astăzi toată compasiunea noastră se îndreaptă către supraviețuitorii acelei oribile crime împotriva umanității, către urmașii și rudele acestora”, scrie MAEIE.
Ministerul menționează că este responsabilitatea morală a tuturor de a construi o societate bazată pe respect reciproc, înțelegere, empatie și diversitate, pe cultura toleranței și nediscriminării, a combaterii antisemitismului şi altor forme de xenofobie. Cultivarea memoriei Holocaustului ca și a memoriei tuturor victimelor regimurilor totalitare este o datorie a societăților democratice.
„Angajamentul nostru s-a concretizat prin adoptarea documentelor de politici clare, luând forma planurilor secvențiale de acțiuni. În acest sens, au fost atinse rezultate concrete pe dimensiunea educației, cercetării istorice, consolidării cadrului legal intern, care induc mai multă coerență ansamblului societal”, se arată în comunicatul MAEIE.
Pe 27 ianuarie este Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului. Această dată marchează eliberarea lagărelor de concentrare naziste și sfârșitul Holocaustului în care au fost uciși milioane de evrei de către regimul nazist în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Nici până astăzi nu este cunoscut exact numărul evreilor și al romilor omorâți în Holocaust. Cifra pronunțată cel mai des de către istorici este de peste 6 milioane de oameni, dintre care 1,5 milioane erau copii.