logo

Asocierea Moldovei cu UE este importantă în contextul geopolitic, Igor Corman


https://www.ipn.md/ro/asocierea-moldovei-cu-ue-este-importanta-in-contextul-geopolitic-igor-corman-7965_1012489.html

Pentru Moldova este important în acest an să se menţină stabilitatea politică, să fie semnat şi ratificat Acordul de Asociere cu UE şi ca partidele pro-europene să câştige la următoarele alegeri parlamentare. Despre aceasta a comunicat preşedintele Parlamentului, Igor Corman, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.

„Or, pe termen scurt, o mare importanţă are semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, în acest an, dorim să-l ratificăm. În condiţii deloc simple, în acest context complicat geopolitic, în ajunul alegerilor parlamentare, când nu toate forţele politice din ţară sprijină acest lucru, deja este o mare provocare”, a declarat oficialul.

Igor Corman a precizat că după semnarea şi ratificarea Acordului de Asociere cu UE,  mai departe va urma implementarea acestuia şi demersul privind obţinerea statutului de candidat la Uniunea Europeană, toate negocierile prin care au trecut şi alte ţări.„Am observat că au început deja nişte discuţii în ţară care ar fi termenii când Moldova ar putea să devină şi membru al Uniunii Europene. Dar eu tot timpul am preferat, totuşi, având în cap finalitatea, să ne concentrăm pe ceea ce putem face pe termen scurt şi mediu”, a spus preşedintele legislativului.

Igor Corman s-a referit şi la ideile promovate de diferite partide din ţară şi a spus că partidele politice, atâta timp cât respectă legislaţia, într-o democraţie, au dreptul să îşi promoveze ideile. Important este ca toţi să înţeleagă că aceste limite legale nu trebuie să fie depăşite. „Şi e important ca politicienii, liderii tuturor partidelor politice să îşi dea bine seama că, într-un asemenea context deloc simplu preelectoral, prin declaraţiile pe care ei le fac, pot să ducă la tulburări în ţară, pot să ducă la asemenea acţiuni pe care le vedem în ţara vecină când, ferească Domnul, mor şi oameni”, a subliniat oficialul

Şeful legislativului a remarcat că în ziua de 9 mai este foarte important să fie evitate anumite provocări care ar duce la destabilizarea situaţiei, fiindcă sunt forţe politice care optează pentru ziua de 9 mai ca Ziua Victoriei, sunt forţe politice care vorbesc de 9 mai doar ca Ziua Europei. „De fapt, 9 mai este şi una, şi alta. Eu personal consider că Ziua Victoriei este o zi care simbolizează sfârşitul celui de al Doilea Război Mondial, o zi care a adus pace pe continentul european. 9 mai, la fel, este ziua păcii şi unităţii pe continentul european”, a adăugat Igor Corman.

Oficialul a mai spus că în acest an foarte important, complicat, ţara are nevoie, ca niciodată, de reconciliere, de stabilitate politică, de linişte în societate, ca să poată fi dus mai departe ceea ce a fost început şi în relaţia cu Uniunea Europeană, şi menţinând relaţiile cu partenerii din Est.