logo

Asociaţiile obşteşti din Moldova sunt instruite în domeniul autofinanţării


https://www.ipn.md/ro/asociatiile-obstesti-din-moldova-sunt-instruite-in-domeniul-autofinantarii-7967_1005128.html

Organizaţiile neguvernamentale din Moldova trebuie să-şi dezvolte serviciile prestate şi să creeze cât mai multe parteneriate la diverse niveluri pentru a putea face faţă dificultăţilor legate de finanţări şi resurse umane. Sugestia vine de la directorul executiv al Asociaţiei obşteşti „Centrul Pro Comunitate”, Vitalie Postu. În cadrul proiectului „Dezvoltarea oportunităţilor pentru ONG-uri”, implementat de asociaţie, 10 reprezentanţi a cinci organizaţii neguvernamentale din republică au participat la cursuri de formare în trei etape în domeniul planificării strategice, transmite IPN.

Potrivit lui Vitalie Postu, primii formatori instruiţi în cadrul proiectului au început să ofere servicii de planificare strategică pentru organizaţiile lor. Datorită acestor cursuri, asociaţiile neguvernamentale din ţară vor putea să dezvolte gama de servicii prestate pentru ca astfel să genereze venituri şi să-şi poată asigura durabilitatea după ce finanţările externe sunt epuizate.

„Activitatea s-a bazat pe principii participative, iar persoanele care au fost selectate în bază de concurs au venit cu idei de dezvoltare a organizaţiei pentru o perioadă de cel puţin 3 ani. Totodată, formatorii au elaborat şi un plan de acţiuni pentru primul an de activitate a organizaţiei”, a  menţionat Vitalie Postu.

Directorul Centrului Pro Comunitate a mai spus că impactul proiectului constă în dezvoltarea capacităţilor de autofinanţare a organizaţiilor neguvernamentale, dar şi dezvoltarea organizaţională prin aspectul planificării strategice. Oportunităţile de autofinanţare a organizaţiilor ţin de diversificarea serviciilor prestate, instruirea continuă a echipei, parteneriatul internaţional şi activităţi la nivel local de colectare de fonduri prin diverse campanii.

„Nu este bine ca un ONG să activeze doar pe perioada care este implementat un proiect. Prin instruirea formatorilor, organizaţiile vor putea presta, la rândul lor, servicii de consultanţă în planificarea strategică, pe lângă serviciile deja prestate”, a subliniat Vitalie Postu. Asociaţiile lansate recent ar trebui să creeze şi să dezvolte parteneriate cu administraţia publică şi sectorul privat pentru a evita situaţiile în care vor ajunge fără finanţări şi vor dispărea.

Proiectul „Dezvoltarea oportunităţilor pentru ONG-uri” este susţinut de FHI 360 şi USAID.