Asociaţiile în condominiu vor fi create doar după soluţionarea problemelor stringente ale fondului locativ municipal
https://www.ipn.md/ro/asociatiile-in-condominiu-vor-fi-create-doar-dupa-solutionarea-problemelor-7967_961212.html
Crearea Asociaţiilor în condominiu, care să includă atât fondul locativ, cât şi instituţiile din zonă, va începe doar după ce municipalitatea va rezolva cele mai stringente probleme cu care se confruntă în prezent fondul locativ municipal: pregătirea pentru iarnă, reparaţia acoperişurilor şi subsolurilor din blocuri etc.
Potrivit şefului Direcţiei generale locativ-comunale şi amenajare (DGLCA), Mihai Solcan, municipalitatea consideră necesară iniţierea procedurii de modificare a bazei legislative, pentru a permite lansarea procesului de formare a asociaţiilor în condominiu. În prezent, autorităţile sunt preocupate de formarea, în baza celor 23 de Întreprinderi municipale de gestionare a spaţiului locativ (IMGFL), a unor Asociaţii proprietarilor de locuinţe privatizate, în care să fie incluse cel mult câte 500 de apartamente.
Doar după rezolvarea acestor probleme, susţine Solcan, „vom putea explica oamenilor că s-au făcut multe lucruri în fondul locativ şi îi vom ruga ca pe viitor să aibă singuri grijă de imobilele în care locuiesc”. Şeful DGLCA e de părere că reorganizarea fondului municipal de locuinţe, care constituie cca 71% din fondul de locuinţe al municipiului Chişinău, nu poate fi făcută în grabă, deoarece astfel „riscăm să rămânem cu un fond locativ negestionat şi cu multe probleme”.
Aceeaşi cale urmează să o parcurgă şi Cooperativele de construcţie a locuinţelor (CCL). Potrivit lui Solcan, în prezent mai există CCL-uri, unde o parte dintre locatari nu a achitat în totalitate preţul apartamentelor, iar asociaţiile nu pot fi create în aceste condiţii. Totuşi, acolo unde nu există asemenea probleme, cooperativele vor fi reorganizate în asociaţii mici sau există posibilitatea ca acestea să adere la asociaţiile vecine. Iniţiativa de creare a asociaţiilor trebuie să vină din partea locatarilor, iar Direcţia locativ-comunală va ajuta şi chiar va organiza adunările generale la care pot fi realeşi preşedinţii de cooperative şi votată crearea APLP.
Solcan a menţionat că în cadrul DGLCA a fost creată o secţie specială pentru reorganizarea fondului locativ, iar la numărul de telefon 22-75-00, cetăţenii pot solicita consiliere în diferite probleme de acest gen.