logo

Asociațiile de Economii și Împrumut acuză CNPF de acțiuni ilegale


https://www.ipn.md/ro/asociatiile-de-economii-si-imprumut-acuza-cnpf-de-actiuni-7966_1070982.html

Reprezentanții mai multor Asociații de Economii și Împrumut (AEÎ) fac apel către președintele țării și procurorul general ca aceștia să întreprindă măsuri față de acțiunile Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) în raport cu Asociațiile. Ei spun că CNPF, „prin diferite manipulări legislative a făcut abuz de unele prevederi ambigue din legislație”, impune Asociațiile care dețin acțiuni în Corporații de Finanțare Rurală (CFR) să le cesioneze în folosul Asociației Naționale Centrale, la un preț mult mai mic decât valoarea reală a acțiunilor.

Într-o conferință de presă la IPN, directorul executiv al Asociației de Economii și Împrumut „Triumf” din satul Tătărești, raionul Strășeni, Vasile Mîrzenco, susține că Asociația Națională Centrală este fondată de către Asociațiile de Economii și Împrumut, misiunea principală a căreia este reprezentarea și apărarea intereselor asociaților. „În cazul dat îmi vine greu să spun că Asociația este plasată anume pe acest obiectiv, să ne apere interesele. Ea împreună cu CNPF încearcă să ne deposedeze într-un mod inacceptabil de acțiuni”, consideră Vasile Mîrzenco.

Condițiile de cesionare a acțiunilor sunt prea discriminatorii, consideră Vasile Mîrzenco, în contextul în care o acțiune se propune a fi cesionată de la preț de 300 de lei, pe când valoarea acesteia este de zeci de ori mai mare. „Explicațiile CNPF precum că totul se face pentru dezvoltarea acestui sistem nu sunt credule”, spune acesta.

El menționează că a primit un avertisment prin care este indicat că dacă Asociația nu se conformează cerințelor pe care le-a dictat CNPF, în curând le vor fi suspendate operațiunile bancare la băncile comerciale. Vasile Mîrzenco consideră că CNPF încalcă drepturile la proprietate consfințită, dar și dreptul persoanelor de a se asocia.

„Toți au depus eforturi de dezvoltare a corporațiilor rurale pentru că sunt colacul de salvare a fermierilor de la sate. Este foarte jignitor pentru zecile de mii de țărani ca ei să fie deposedați de proprietate în așa mod”, mai spune acesta.

Vasile Josanu, reprezentant al Asociației de Economii și Împrumut Chetrocredit, consideră că ar fi bine ca atunci când se fac reforme să fie și membrii Asociațiilor consultați. El spune că în acest caz CNPF nu i-a consultat în niciun aspect al problemei.

Reprezentanții Asociațiilor s-au adresat directorilor, președinților Consiliilor de Administrare și membrilor Asociațiilor de Economii și Împrumut de la sate, ca aceștia „să nu se lase intimidați de cei cărora nu le pasă de grijile cu care se confruntă oamenii de la sate”.

Dacă CNPF nu-și va schimba comportamentul, spun membrii Asociațiilor, vor organiza proteste.

Peste 137 de mii de membri se regăsesc în Asociațiile de Economii și Împrumut. În 2018 acestea au acordat împrumuturi de peste 810 milioane de lei, sau cu 20% mai mult decât în 2017.