Asociaţia Tinerilor Basarabeni lansează campania „Adoptă un boboc”
https://www.ipn.md/ro/asociatia-tinerilor-basarabeni-lanseaza-campania-adopta-un-boboc-7967_985172.html
Asociaţia Tinerilor Basarabeni din Iaşi trasează concluziile campaniei de admitere „Student în România”, desfăşurată în perioada iunie-august curent şi anunţă o altă campanie – „Adoptă un boboc”, pentru a-i ajuta pe tinerii admişi la studii în România să se integreze, transmite Info-Prim Neo.
Preşedintele ATB din Iaşi, Olga Bondari, a spus în cadrul unei conferinţe de presă marţi, 14 septembrie, că în acest an tinerii care au depus dosare pentru a studia în România au preferat mai mult oraşele Iaşi, Bucureşti şi Cluj, după care Craiova şi Galaţi. Cele mai solicitate domenii au fost ştiinţele economice, ingineria, medicina şi ştiinţele social-politie. Mai puţin interes au prezentat ştiinţele exacte şi teologia. „Pe parcursul perioadei de admitere voluntarii ATB s-au aflat în faţa consulatelor României în Republica Moldova, oferind tinerilor ajutor şi răspuns la întrebările pe care le aveau”, a spus Olga Bondari.
Totodată, reprezentanţii ATB au criticat organizarea procesului de admitere la studii în România. „Chiar dacă au fost deschise consulatele la Bălţi şi Cahul, lista perioada de admitere a fost publicată târziu, astfel încât tineri din toată ţara au venit mai devreme la Chişinău, ca să afle că primirea dosarelor a început la Cahul”, a mai spus preşedintele ATB.
Campania lansată astăzi „Adoptă un boboc” vine în susţinerea tinerilor admişi la liceele şi facultăţile din România din momentul în care aceştia părăsesc Republica Moldova.
Natalia Pagu, coordonator în Departamentul resurse umane la ATB, a spus că în România tinerii moldoveni de cele mai multe ori se confruntă cu probleme de cazare şi problema obţinerii permisului de şedere. Altă problemă este şi taxa pentru acte de 120 de euro pe care trebuie să o plătească cei are au fost admişi la facultate fără taxa de studii, dar şi fără bursă. „Impactul emoţional la fel este destul de mare, de aceea noi îi vom ajuta pe tinerii admişi ca şederea lor în România să fie cât mai frumoasă”, a spus Natalia Pagu.
Un alt membru al ATB, Dan Caranfil, a spus că în acest an tinerii au preferat, în primul rând, oraşul Iaşi, dar şi alte oraşe apropiate de hotarul cu Republica Moldova. „Acum auzim mai rar tineri basarabeni care spun că nu vor să revină în ţară după ce îşi fac studiile în România, aşa cum majoritatea spuneau până în 2009”, a mai spus tânărul.
În acest an Guvernul României a oferit 5000 de locuri la studii pentru tinerii din Republicii Moldova care au dorit să studieze la universităţile şi liceele din România.