logo

Asociația „Sirius” face demersuri pentru convocarea Marii Adunări Naționale pe 23 mai


https://www.ipn.md/ro/asociatia-sirius-face-demersuri-pentru-convocarea-marii-adunari-nationale-7967_1081335.html

Republica Moldova este un stat stat-fantomă, clandestin şi eşuat. O spune preşedintele asociației obșteşti Centrul de Protecție a Drepturilor Fundamentale „Sirius”, Anatolie Petrici, potrivit căruia, de situaţia în care se află țara se face vinovat Parlamentul. Toate problemele mari ale ţării se învârt în jurul componenţei actuale a acestuia.

În cadrul unei conferințe de presă la IPN, Anatolie Petrici a declarat că Republica Moldova a fost un stat artificial creat, iar Parlamentul este nelegitim. „În situația de astăzi Cod Electoral nu există. El este doar un text pe hârtie și Parlamentul pe care-l avem noi astăzi este absolut ilegal. Cu toții știm că alegerile sunt validate de Curtea Constituţională și mandatele deputaților la fel. Deci, Curtea Constituţională în activitatea sa, când validează alegerile, când validează mandatele deputaților, se conduce de trei documente. Asta este Constituţia Republicii Moldova. Este Codul Electoral şi Codul jurisdicţiei constituţionale. Deci, două din aceste trei legi nu există. Codul Electoral nu există și Codul jurisdicţiei constituţionale nu există”, a spus Anatolie Petrici.

Anatolie Petrici a prezentat un răspuns al Ministerului Justiţiei, în care este stipulat că Republica Moldova nu are o lege organică prin care să fi fost aprobat Codul Electoral. De unde reiese că toate alegerile care au fost făcute în baza acestui Cod sunt nule, spune el.

„Asociaţia „Sirius”, împreună cu veteranii, pe 22 aprilie 2021 am depus o cerere la Preşedinţie, în care am cerut doamnei preşedinte, pentru a scoate ţara din situaţia în care se află, să emită un decret prezidenţial prin care să convoace Marea Adunare Naţională, în conformitate cu prevederile Constituţiei, care spune că suveranitatea în Republica Moldova aparţine poporului. Să se convoace Marea Adunare Naţională în Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde poporul să decidă cursul de dezvoltare al acestui stat”, a mai spus Anatolie Petrici.

„I-am propus președintei ca, timp de trei zile, să ne invite la o discuţie să prezentam probe că statul Republica Moldova e eşuat. Până acum nu avem un răspuns, vom insista pe o întâlnire. Noi am decis că pe 23 mai, la ora 12.00, vom convoca Marea Adunare Naţională. Ordinea de zi o vom coordona cu preşedinta şi o vom face publică mai târziu”, a comunicat președintele Centrului de Protecție a Drepturilor Fundamentale „Sirius”.

Valentin Ţapeş, preşedinte al Organizaţiei Forţa Veteranilor Ialoveni, veteran de război, a menţionat că politicienii de azi nu mai au nicio credibilitate în faţa oamenilor. Toate mişcările lor sunt politice au scop meschin, de a-şi păstra interesul personal şi nu cel al societăţii. „Noi, veteranii, împreună cu Asociaţia „Sirius”, vrem să facem un apel către doamna preşedinte pentru a declanşa alegeri anticipate. Noi nu mai putem tolera acest dezmăţ şi bătaie de joc pe toate segmentele politice şi economice, pe care îl face acest guvern, în spatele căruia se află Dodon”, a spus veteranul.

Anatolie Macovei, veteran al războiului din 1992, a afirmat că ţara nu poate  merge la alegeri anticipate cu un guvern eşuat, incapabil de a gestiona situaţia per general. Corupţia în ţară a început de la corupţia electorală, urmată de corupţia în Parlament. „Susţinem ideea de a convoca Marea Adunare Naţională, deoarece în 1991 Declaraţia de independenţă a fost votată mai întâi de participanții Adunării în Piaţă şi apoi de membrii din Parlamentul 90. E o situaţie complicată, dar cu participarea oamenilor vom convoca Marea Adunare Naţională unde să decidem cum mergem în alegeri”, a fost mesajul lui Anatolie Macovei.