Treizeci și opt de femei din raioanele Leova, Șoldănești și Ialoveni au căpătat abilități de a se implica activ în gestionarea crizei umanitare. Acest lucru a fost posibil în cadrul proiectului „Solidaritate și activism pentru pace”, implementat de Asociația „Motivație” din Moldova timp de un an.
Într-o conferință de presă la IPN, Victoria Boțan, specialistă în relații publice în cadrul Asociației „Motivație”, a menționat că în fiecare din raioanele vizate de proiect a fost câte o coordonatoare locală care a susținut asociația în desfășurarea activităților. Ca impact, proiectul a contribuit la creșterea participării femeilor din respectivele raioane în răspunsul la criza umanitară și cea a refugiaților din Ucraina.
În cadrul proiectului au fost organizate două instruiri la care participantele au reușit să-și valorifice potențialul pentru a ajuta oamenii din comunitatea lor. Au identificat aliații și aliatele pentru a soluționa criza la nivel local, au elaborat planuri de advocacy. Instruirile s-au axat atât pe răspunsul incluziv la criza umanitară bazată, pe dizabilitate, dar și pe gen. Participantele au reușit să învețe cum să comunice mai eficient cu autoritățile publice.
O altă parte a proiectului a vizat implicarea a 66 de femei, cetățene ale Republicii Moldova și Ucrainei, cu și fără dizabilități, în promovarea incluziunii sociale. Acest rezultat a fost obținut prin organizarea a trei activități. O activitate de salubrizare la Ialoveni, o activitate culturală la Șoldnești și o vizită la casa de cultură Borogani din Leova. Toate activitățile au avut drept scop promovarea incluziunii persoanelor cu dizabilități și ale refugiatelor din Ucraina.
La activitatea de salubrizare din Ialoveni au fost implicați mai mulți voluntari care au făcut curat, inclusiv persoane cu dizabilități. La Șoldănești, la muzeul Casei memoriale Dumitru Matcovschi, participantele au reușit să afle mai multe despre istoria satului Vadul lui Rașcov, au fost discuții foarte sincere, s-au recitat poezii. La șezătoarea de la Leova, cei peste 100 de participanți au avut ocazia să testeze din bucatele tradiționale și să audă informații despre obiceiurile specifice ale raionului. „Au demonstrat că este posibilă această coeziune prin promovarea tradițiilor și obiceiurilor autohtone”, a adăugat Victoria Boțan.
Tot în cadrul proiectului, peste 500 de persoane afectate de criza umanitară au primit ajutor direct sub formă de produse alimentare, produse de igienă sau alt sprijin în funcție de nevoile lor specifice. Este vorba despre produse axate anume pe necesitățile persoanelor din familiile vulnerabile. Potrivit Victoriei Boțan, criza a afectat foarte mult a afectat foarte multe persoane în regiune, inclusiv familii din Moldova în care sunt persoane cu dizabilități.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.