logo

Asociaţia „Moldova Mea” se adresează preşedintelui rus


https://www.ipn.md/ro/asociatia-moldova-mea-se-adreseaza-presedintelui-rus-7965_1005866.html

Asociaţia obştească „Moldova Mea” a redactat o scrisoare către preşedinte rus, Vladimir Putin, cu rugămintea să acorde autonomie cetăţenilor moldoveni care doresc să lucreze şi să locuiască în Federaţia Rusă. Liderul asociaţiei, Fiodor Ghelici, afirmă că moldovenii care se află în Rusia în număr atât de mare merită să aibă o autonomie proprie în această ţară. Declaraţia a fost făcută în cadrul unei conferinţe de presă la IPN.

Fiodor Ghelici a comunicat jurnaliştilor că recent a revenit dintr-o călătorie din Rusia şi rămas impresionat de numărul mare al moldovenilor. „Chiar la graniţa Ucrainei cu Rusia am observat că numărul automobilelor din Moldova care aşteptau să traverseze frontiera este mai mare decât cel al automobilelor din alte ţări. Când am intrat în Rusia la fel am văzut automobile din Moldova peste tot, parcă eram într-un raion de aici”, a spus liderul „Moldova Mea”.

Asociaţia obştească i se adresează lui Vladimir Putin, în numele tuturor moldovenilor din Rusia, să le ofere autonomie. „Lasă să le dea moldovenilor un sat părăsit într-o regiune vai de capul ei şi vor vedea cum va înflori această localitate. Moldovenii sunt mulţumiţi că Rusia le oferă posibilitatea să-şi câştige o bucată de pâine şi pleacă familii întregi acolo”, a spus preşedintele „Moldova Mea”.

Potrivit lui Fiodor Ghelici, ruşii, în mare parte, sunt mulţumiţi de moldoveni şi îi respectă. „Ruşii spun că un popor mai cuminte şi mai lucrător nu au văzut. Am vorbit cu unii ruşi şi mi-au spus personal că pot lăsa liniştiţi casa în mâinile moldovenilor şi ştiu că vor găsi mereu curăţenie şi nu va dispărea nimic. Unii ruşi spun că, dacă au în casă o moldoveancă să le gătească, nici nu se gândesc să meargă pe la restaurante, că mâncarea naţională a moldovenilor este foarte bună”, a mai spus Fiodor Ghelici.

Liderul „Moldova Mea” regretă faptul că moldovenii sunt totuşi nevoiţi să plece peste hotare ca să-şi câştige existenţa. „Am văzut maşini pline ochi plecând din Moldova. Fug oamenii ca de război, ca de calamităţi. Autorităţile noastre pot doar să ne facă să fim agresivi, ba faţă de Rusia, ba faţă de România. Dar eu am fost şi acolo, şi dincolo. Nicăieri nu am fost tratat urât”, a remarcat Ghelici.

Preşedintele „Moldova Mea” le-a recomandat politicienilor să discute mai des cu oamenii simpli ca să le cunoască mai bine problemele. Potrivit lui Fiodor Ghelici, oamenii s-au săturat de actualii guvernanţi şi promit că vor avea un cuvânt greu de spus la următoarele alegeri parlamentare.