Reprezentanții asociației obștești „Dacii Stăpânii lumii” susțin că autonomia care a fost acordată Găgăuziei trebuia decisă prin referendum. Potrivit lor, această decizie trebuia să aparțină cetățenilor Republicii Moldova, care contribuie la formarea bugetului, din care se alocă bani și pentru UTA Găgăuzia.
Într-o conferință de presă la IPN, Vasile Sinigur, membru al asociației, a invocat proceduri neconforme la recunoașterea UTA Găgăuzia de către Parlamentul Republicii Moldova. Potrivit lui, în 1994 Constituția Republicii Moldova a fost modificată fără să se ceară acordul cetățenilor.
„Trebuia să fie un referendum în toată țara și să întrebe cetățenii dacă le dau sau nu autonomie. Trebuie să întrebi gospodarul casei dacă îi dă acelui om o bucată de pământ sau nu. Ei au modificat Constituția pe ascuns, ca niște hoți, ca niște bandiți”, a spus Vasili Sinigur.
Potrivit lui, Găgăuziei îi sunt alocați mulți bani din bugetul țării, însă locuitorii regiunii refuză să învețe limba română. Și acest fapt, în opinia sa, contribuie la întărirea separatismului. „Ei niciodată nu vor fi de părerea noastră”, a mai spus Vasile Sinigur.
Veaceslav Moruz, membru al asociației, a declarat că situația din țară este extrem de complicată. El și-a exprimat revolta și în raport cu protestele organizate de cei care au furat țara și trebuie să fie trași la răspundere pentru faptele lor. Potrivit lui, și găgăuzii nu respectă statul, inclusiv pentru că nu învață limba de stat, dar și pentru că susțin liderii altor țări.
Membrii asociației au făcut apel către conducerea țării să modifice Constituția Republicii Moldova, iar autonomia Găgăuziei să fie anulată.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.