Asistenți personali din Chișinău vor primi o plată în sumă fixă de 5000 de lei în luna martie, din partea Ministerului Muncii și Protecției Sociale, cu sprijinul partenerilor de dezvoltare și a donatorilor. Persoanele vor fi anunțate printr-un SMS despre posibilitatea ridicării plăților, Ministerul Muncii și Protecției Sociale menționează că ajutorul bănesc este destinat tuturor asistenților personali din municipiul Chișinău care „au avut de suferit în urma demiterilor ilegale și cărora le-au fost modificate raporturile de muncă prin diminuarea normei de muncă sau eliberare din cadrul Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copiilor și Direcției Generale Asistență Medicală și Socialăˮ, transmite IPN.
Cei circa 1200 de asistenți personali vor primi, de asemenea, în luna aprilie un ajutor bănesc în funcție de proporția în care a fost diminuată norma de muncă sau încetarea totală a raporturilor de muncă.
Plățile vor fi realizate fără necesitatea unei solicitări sau depunerii unor cereri, dar cu efectuarea unor evaluări suplimentare, pentru a stabili în ce măsură a fost afectat fiecare asistent personal. Persoanele vor putea ridica banii la Oficiile „Poșta Moldovei”.
Cu suportul partenerilor de dezvoltare, în luna decembrie a fost inițiat un program de susținere, în cadrul căruia a fost oferită o plată unică de 5000 lei pentru 3019 familii care au la îngrijire și supraveghere copii cu dizabilități severe și 7195 familii cu persoane cu dizabilități, încadrate în Serviciul social ,,Asistență personală”. De aceste plăți au beneficiat și asistenții personali din Chișinău.
Sute de asistenți personali din Chișinău, în special de vârstă pensionară, au fost concediați, iar celor care au rămas li s-au tăiat lefurile în jumătate după ce autoritatea municipală a anunțat că nu mai are bani ca să îi plătească și nu va angaja noi asistenți personali care au depus cereri. Primăria a acuzat puterea centrală că nu a inclus municipiul Chișinău în reforma asistenței sociale „Restart”, prin care, de la 1 ianuarie 2024, serviciul „Asistența personală” este finanțat de la bugetul de stat, iar asistenții personali trec în subordinea Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Autoritățile centrale au invocat, la rândul lor, că municipiul Chișinău și unitatea administrativ-teritorială Găgăuzia, care de asemenea nu a fost inclusă în program, au suficiente posibilități ca să finanțeze salariile asistenților personali din propriile venituri, dar și din transferurile cu destinație specială de la bugetul de stat.