Chiar și cu amânare, prima tranșă din asistența macro-financiară are deja o conotație electorală, scrie politologul Denis Cenușa într-un articol de analiză pentru Agenția IPN.
Autorul este de părere că lipsa unei date concrete pentru prima tranșă a asistenței macro-financiare reprezintă o adevărată lovitură de imagine. Instituțiile europene practic au refuzat să valideze prima tranșă pe motivul că autoritățile de la Chișinău au restanțe la îndeplinirea unei condiții sectoriale.
De fapt, principala obiecție a europenilor conține nemulțumirea față de felul cum funcționează Autoritatea Națională pentru Integritate, scrie Denis Cenușa, care are un rol sistemic în combaterea corupției politice.
El reamintește că dacă această instituție nu este fortificată până în iulie, atunci UE poate decide transferarea primei tranșe în septembrie.
Pentru guvernarea de la Chișinău acordarea cât mai rapidă a primei tranșe are o semnificație majoră, deoarece creează mai mult teren pentru manevre politice într-un an electoral crucial, opinează Denis Cenușa.
Cunoscut pentru tentativele de a adopta contra-reforme, partidul de la guvernare ar putea comite abateri de la actualele angajamente față de UE legate de instituțiile democratice, explică politologul.
Potrivit lui, obținerea banilor până în luna iulie, va oferi Democraților timp pentru a ajusta ritmul și direcția reformelor, fără a risca pierderea primei tranșe din asistența macro-financiară.
Pe de altă parte, scrie Denis Cenușa, amânarea tranșei pentru toamnă nu este întru totul dorită nici de către UE.
Acordată în preajma alegerilor, asistența poate deveni o resursă administrativă în mâinile guvernării. La fel, aceasta poate fi folosită de către forțele pro-ruse pentru a acuza UE de încercarea de a influența votul moldovenilor, concluzionează politologul.