Asimilarea împrumutului oferit de BM pentru susţinerea exporturilor se desfăşoară în ritm susţinut
https://www.ipn.md/ro/asimilarea-imprumutului-oferit-de-bm-pentru-sustinerea-exporturilor-se-desfasoar-7966_984788.html
Agenţii economici din Moldova manifestă un interes deosebit faţă de linia de credit pentru susţinerea exporturilor, deschisă de Banca Mondială (BM) în băncile locale, notează Info-Prim Neo cu referire la Aurel Casian, şeful Unităţii de implementare a proiectului Băncii Ameliorarea competitivităţi în Republica Moldova.
„BM a susţinut iniţiativa RM de a suplimenta mijloacele pentru proiectul Ameliorarea competitivităţii, care se implementează cu începere din anul2006 cu o finanţare în sumă de 24 mln dolari, dintre care 22,5 mln dolari pentru susţinerea exporturilor. Acordul de finanţare a fost semnat în noiembrie 2009, iar în aprilie 2010, după ratificarea în parlament, acest împrumut a devenit efectiv. Au fost selectate prin concurs 4 bănci locale - Moldova - Agroindbank, Victoriabank, Energbank şi Mobiasbancă - în care a fost deschisă linia de creditare. La momentul actual, deşi au trecut doar 3 luni de când a fost deschisă linia de creditare, băncile respective au primit 15 cereri de finanţare din partea agenţilor economici. Şase cereri au fost acceptate, iar altele nouă se află în proces de examinare. Suma solicitată de aceşti agenţi economici constituie echivalentul a 6 mln dolari, adică circa 25 la sută din valoarea totală împrumutului. Considerăm că asimilarea mijloacelor din linia de credit pentru susţinerea exporturilor se desfăşoară destul de energic”, a menţionat Casian.
Potrivit afirmaţiilor sale, instituţiile bancare nominalizate se află în prezent în plin proces de identificare a unor noi potenţiali clienţi. De credite din această linie pot beneficia întreprinderile private (capitalul privat nu mai mic de 75%) din toate domeniile economiei naţionale, orientate la export şi care sunt în măsură să asigure rambursarea mijloacelor accesate conform graficilor stabilite.
Se oferă credite atât pentru investiţii (procurarea echipamentelor, de exemplu), cât şi pentru completarea capitalului circulant - pe o perioadă de 8 şi, respectiv, 4 ani, atât în valută, cât şi în lei moldoveneşti.
Rata de bază la creditele în dolari constituie LIBOR pe ultimele şase luni plus 1%, iar în lei moldoveneşti - rata medie a inflaţiei plus o marjă de 2 la sută. Pornind de la rata de bază, băncile comerciale calculează rata dobânzii, cu care recreditează agenţii economici, în funcţie de client, riscurile de finanţare, calitatea gajului depus şi alţi factori.
Proiectele propuse de agenţii economici trebuie să corespundă mai multor criterii, să fie prietenoase mediului, iar procurările de mărfuri şi servicii în cadrul acestor proiecte să fie efectuate prin concurs.
Nu se acceptă proiecte care presupun procurarea terenurilor, cumpărarea sau arendarea imobilelor, cheltuielile în scopuri militare, producerea articolelor din tutun, pesticidelor sau altor substanţe toxice, construcţia oficiilor administrative, cu excepţia reconstrucţiei celor existente, acoperirea creanţelor.