logo

Asiguratul care își stabilește domiciliul în străinătate are dreptul la pensie


https://www.ipn.md/ro/asiguratul-care-isi-stabileste-domiciliul-in-strainatate-are-dreptul-la-pensie-7967_1041568.html

Prevederile legale potrivit cărora asiguratului care își stabilește domiciliul în străinătate nu i se acordă dreptul la pensie au fost declarate neconstituționale. O hotărâre în acest sens a fost emisă marți, 8 mai, de către Curtea Constituțională, sesizată de către un avocat.

Curtea a notat că Parlamentul și Guvernul nu au avansat nicio justificare pentru privarea acestei categorii de persoane de dreptul lor la pensie, doar pentru că își au domiciliul în afara țării.

Casa Națională de Asigurări Sociale a adus ca explicație posibilitatea apariției unor deficiențe în depistarea plății concomitente a pensiei, în Republica Moldova și în alte țări cu care Republica Moldova nu are ratificate acorduri bilaterale privind asigurările sociale. Curtea a reținut însă incapacitatea instituțională a Casei Naționale de Asigurări Sociale nu poate constitui un motiv de privare a persoanelor de drepturile lor fundamentale.

Curtea a constatat că tratamentul diferențiat al persoanelor care nu își au domiciliul în Republica Moldova, în comparație cu cele care își au domiciliul în Republica Moldova, în materie de plată a pensiilor, încalcă Constituția.

Astfel, Curtea a declarat neconstituționale textele „domiciliată în Republica Moldova” din articolul 2 alin. (1) al Legii nr. 156 din 14 octombrie 1998 privind sistemul public de pensii și „Asiguratului care își stabilește domiciliul în străinătate nu i se acordă drept la pensie conform prezentei legi" din articolul 36 alin. (1) al Legii nr. 156 din 14 octombrie 1998 privind sistemul public de pensii.

Hotărârea Curții este definitivă și nu poate fi supusă nici unei căi de atac. Aceasta intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.