Asigurarea Obligatorie de Asistenţă Medicală îşi demonstrează eficienţa, consideră autorităţile centrale
https://www.ipn.md/ro/asigurarea-obligatorie-de-asistenta-medicala-isi-demonstreaza-eficienta-consider-7967_965792.html
Rezultatele înregistrate în cei circa 4 ani de implementare a Asigurărilor Obligatorii de Asistenţă Medicală (AOAM) au demonstrat justeţea deciziei adoptate privind trecerea la asigurările în medicină, consideră ministrul Sănătăţii, Ion Ababii şi directorul Comisiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM), Gheorghe Rusu.
Aceştia au declarat în cadrul unei şedinţe de la Preşedinţie că din momentul implementării AOAM, bugetul destinat sistemului public de sănătate a sporit de circa 2,4 ori, respectiv, în aceleaşi proporţii au crescut veniturile şi cheltuielile instituţiilor medico-sanitare. Sporirea durabilităţii financiare a sectorului sănătăţii a permis instituţiilor medico-sanitare publice să activeze într-un mod mai sigur şi să-şi planifice mai real volumul serviciilor prestate populaţiei. De circa 3,7 ori, în raport cu 2003, au sporit cheltuielile legate de procurarea medicamentelor şi de 2,2 ori cele legate de procurarea alimentelor.
Potrivit informaţiei prezentate, de la începutul implementării sistemului de asigurări obligatorii în medicină salariile personalului medical au crescut de circa 2,8 ori, în timp ce salariile medii pe economie au crescut de circa 2,1 ori. Totodată, s-a menţionat că, deşi s-a înregistrat o dinamică pozitivă a majorării cheltuielilor pentru remunerarea muncii în sfera medicinii, mărimea reală a salariilor rămâne a fi relativ joasă.
Printre problemele existente în sistemul de sănătate au fost evidenţiate cele privind asigurarea cu cadre medicale, în special în zonele rurale; capacităţile manageriale nesatisfăcătoare la nivelul conducătorilor instituţiilor medicale; echipamentul şi tehnologiile medicale depăşite; sediile învechite, care necesită reparaţii capitale, etc.
Ion Ababii a mai precizat că, în prezent, Ministrul Sănătăţii elaborează o Strategie de dezvoltare a sectorului spitalicesc atât în municipiul Chişinău, cât şi la nivel de ţară, care va prevedea o nouă clasificare a spitalelor şi eşalonarea asistenţei spitaliceşti.