logo

„Asigurarea medicală te protejează. Nu da mită!”, campanie naţională


https://www.ipn.md/ro/asigurarea-medicala-te-protejeaza-nu-da-mita-campanie-nationala-7967_1013912.html

Pentru combaterea corupţiei şi informarea societăţii, Ministerul Sănătăţii şi Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) lansează campania naţională: „Asigurarea medicală te protejează. Nu da mită!”, transmite IPN.

În cadrul campaniei, autorităţile vor încuraja populaţia să nu ofere plăţi informale în instituţiile medicale şi îi va atenţiona pe cetăţeni că atunci când dau mită sunt la fel de vinovaţi ca şi cei care iau mită. Potrivit Codului Penal, persoanele care oferă mită sunt pasibile de pedeapsă cu închisoarea pe un termen de până la 6 ani, iar cele care acceptă mită riscă până la 7 ani de detenţie.

În toate instituţiile medicale vor fi afişate panouri de informare cu mesaje anticorupţie. Oamenii vor fi încurajaţi, în cazul în care li se solicită să achite pentru anumite servicii medicale, să efectueze plăţile doar în casa instituţiei şi să ceară bonul de plată. Mesajul va fi susţinut şi prin realizarea unor sporturi difuzate la radio şi TV.

Ministrul sănătăţii, Andrei Usatâi, a spus, la conferinţa de lansare a campaniei, că în Moldova cetăţenii oferă plăţi suplimentare personalului medical ca să fie siguri că vor avea parte de servicii de calitate. „Fenomenul devine absurd”, a declarat oficialul.

În Republica Moldova, sistemul de asigurări obligatorii în medicină acoperă 83,7% din populaţie şi, potrivit ministrului sănătăţii, nimeni nu ar trebui să se bucure de tratament preferenţial. În medicina primară şi spitalicească persoanele beneficiază de gratuităţi la recomandarea medicului de familie. „Pacienţii care sunt supuşi operaţiilor de transplant sau operaţiilor pe cord, sau altor intervenţii chirurgicale complicate nu trebuie să plătească sume în plus. Aparatele medicale au fost cumpărate din banii publici”, a menţionat  Andrei Usatâi.

Directorul general al CNAM, Mircea Buga, a spus că această campanie este gândită să aibă, în primul rând, un impact asupra beneficiarilor de servicii medicale, dar şi să vină în ajutorul instituţiilor vizate.

Cetăţenii sunt îndemnaţi să sesizeze cazurile de corupţie în instituţiile medicale aplelând la Centrul Naţional Anticorupţie – (022)25-72-57, Procuratura Generală – (022)22-66-48, CNAM – 080099999 sau Ministerul Sănătăţii – (022)71-10-10.