logo

Asigurarea drepturilor refugiaților rămâne o prioritate, deputat


https://www.ipn.md/ro/asigurarea-drepturilor-refugiatilor-ramane-o-prioritate-deputat-8004_1110095.html

Deputata Ana Racu spune că autoritățile din Republica Moldova au învățat din mers să facă față valului de refugiați ca urmare a războiului din Ucraina. Majoritatea covârșitoare erau femei și copii, bătrâni, persoane cu dizabilități. Și pe lângă necesitățile de bază, un loc de cazare, hrană, medicamente, refugiații au avut nevoie de asistență psihologică. Pentru a le asigura respectarea drepturilor, autoritățile au venit cu mai multe măsuri legislative, cel mai recent fiind proiectul cu privire la azil, votat ieri în Parlament.

La dezbaterea publică: „Țară mică cu inimă mare. Cum s-a schimbat situația refugiaților ucraineni în Republica Moldova în 2,5 ani”, organizată de Agenția de presă IPN, Ana Racu a menționat că subiectul refugiaților, din păcate, rămâne actual și astăzi, din cauza războiului din Ucraina.

Parlamentara spune că este foarte mândră de moldoveni, care și-au deschis și inimile, și casele vecinilor care s-au pomenit în dificultate. Deși au fost tentative, din partea unor forțe politice, să tensioneze relațiile între refugiați și comunitățile-gazdă, acest lucru a eșuat. Oamenii conviețuiesc în pace și bună înțelegere.

Autoritățile au luat mai multe decizii pentru a le ușura situația refugiaților. Din primele zile ale războiului din țara vecină, care a dus la creșterea numărului de refugiați, accentul s-a pus pe asigurarea drepturilor și necesităților de bază. S-au asigurat condiții de acces la servicii de sănătate, inclusiv sprijin psihologic. S-au luat măsuri pentru a-i ajuta să se încadreze în câmpul muncii, în sistemul educațional.

Operând cu date statistice, deputata a precizat că 60% dintre refugiații ucraineni din Republica Moldova s-au angajat în câmpul muncii. Este mai dificilă situați femeilor cu copii mici în îngrijire, dar se caută soluții și pe această direcție.

De asemenea, Ana Racu s-a referit și la recentele modificări legislative care urmează să asigure mai multă protecție refugiaților, dar și facilități în ceea ce privește asigurarea lor medicală, întrucât ei au nevoie nu doar de acces la medicul de familie, dar și de asistență medicală pentru oameni cu dizabilități, cu boli rare sau boli incurabile etc.

Dezbaterea publică la tema „Țară mică cu inimă mare. Cum s-a schimbat situația refugiaților ucraineni în Republica Moldova în 2,5 ani” este organizată în cadrul proiectului „Agenția de presă IPN pentru coeziune socială și Moldova pro-europeană”, finanțat de către IMS.