logo

Asigurarea cu seminţe a agricultorilor este la nivelul de 97%


https://www.ipn.md/ro/asigurarea-cu-seminte-a-agricultorilor-este-la-nivelul-de-97-7966_1033304.html

Agricultorii autohtoni sunt asiguraţi în proporţie de 97% cu seminţe de culturi de câmp. Din necesarul de 35 de mii de tone, în depozitele din ţară sunt mai mult de 34 de mii. Din acestea, 32,5 mii de tone au fost deja verificate în condiţii de laborator. Dumitru Rusu, şeful Direcției control semincer al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, a declarat într-o conferinţă de presă că agricultorii sunt cel mai slab aprovizionaţi cu seminţe de legume, pe care le importă, transmite IPN.

Prin import sunt aduse şi seminţele de porumb şi mazăre, dar şi de floarea soarelui. Specialistul a menţionat că în prezent inspectorii verifică magazinele agricole din teritoriu pentru a nu admite în comerţ seminţe neconforme. Are loc, de asemenea, testarea şi certificarea seminţelor în condiţii de laborator.

În acest context, Dumitru Rusu a făcut un apel către agricultori să acorde atenţie certificatului de calitate şi să ceară bon de casă sau factură fiscală la procurarea  seminţelor. În cazul achiziţiilor de seminţe în cantităţi mari, specialiştii ANSA recomandă încheierea unui contract de vânzare-cumpărare, ca în cazul în care seminţele nu vor fi calitative să existe posibilitatea compensării prejudiciului.

Şeful Direcţiei control de produse de uz fitosanitar şi fertilizanţi, Mihail Negrescu, a precizat că agricultorii trebuie să înțeleagă pericolul procurării pesticidelor neconforme. Pesticidele nu trebuie procurate din stradă, dar din magazine agricole certificate de către ANSA. Fiind substanţe toxice, pesticidele, ca şi medicamentele, trebuie cumpărate din locurile autorizate. Acesta a subliniat că semnele distinctive ale produselor neconforme puse în comerţ sunt: eticheta în alte limbi decât româna sau româna şi rusa simultan; reambalarea produselor în recipiente de uz menajer, cum ar fi peturi de apă sau ulei.

Cumpărătorul este în drept să solicite certificate de conformitate sau de calitate de la producător. Mihai Negrescu a mai spus că în cazul reambalării ilegale sau aducerii prin contrabandă a pesticidelor se aplică amenzi de până la 180 de unităţi convenţionale în cazul persoanelor fizice şi până la 300 de unităţi convenţionale în cazul persoanelor juridice.